Терзиева заповяда на АПИ да започне работа по околовръстно на Кърджали

32340
Терзиева заповяда на АПИ да започне работа по околовръстно на Кърджали
Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е издала две заповеди на Агенция "Пътна инфраструктура" за изработване на проект за подробен устройствен план за обходен път на Кърджали, с което се дава старт на процедурите, предшестващи строителството, предаде БГНЕС.

Предвидено е трасето да е с дължина 14 километра. То ще минава през землищата на Кърджали и селата Дъждино, Невестино, пепелище, Повет, Сипей, Солище, Черна скала и Чилик. Областният управител Бисер Николов поясни, че ангажимент на МРРБ е да изготви плановете, а при добра организация на институциите първата копка може да се направи и само след 6 месеца. Той не се ангажира с цената на важния за района обект. Предвидено е изграждане на голям мост над язовир "Студен кладенец", което ще оскъпи проекта.

След изготвянето на подробните устройствени планове трябва да се уточни собствеността на земите по трасето и да се пристъпи към отчуждаването им, което ще отнеме време и само от институциите зависи дали след година или след 5 г. ще започне строителството. Това обясни кметът на Кърджали Хасан Азис, който има опит от сходни процедури при изграждането на първия етап от пътя за Гърция през Маказа, когато бе зам.-областен управител. Според него главният проблем ще бъде осигуряването на финансирането – средствата ще трябва да се заделят от републиканския бюджет, тъй като пътят е в републиканската мрежа, или да се търсят европейски средства по програма "Транспорт", тъй като околовръстното е свързано с трансевропейския коридор №9.

Необходимостта от обходен път на Кърджали бе повод за многократни драматични коментари през годините, а страховете на местните жители се засилиха след официалното откриване на новия участък към ГКПП Маказа-Нимфея. Хиляди автомобили преминават по входния булевард "Беломорски", гъсто застроен с кооперации, гимназии, детски градини, институции и т.н. Три идейни варианти за околовръстното бяха обсъждани в АПИ още през 2011 г. Предложението на фирма "Пътпроект" включваше строителството на 5 виадукта, 10 надлеза, 12 подлеза и мост с дължина около 1 километър над язовир "Студен кладенец" на обща стойност 188 млн.лева. Офертата тогава е била приета с резерви от членовете на Експертния съвет при АПИ. Те са предпочели втория вариант за трасе, но с условието да се прецизира и избегне планираният виадукт. Третият възможен вариант бе отхвърлен категорично заради множеството укрепителни съоръжения, които биха оскъпили проекта.

На 4 февруари т.г. регионалният министър Десислава Терзиева официално откри пътя към гръцката граница и увери, че до края на годината ще бъде готов техническият проект за обходния път. Индикативната стойност на проекта е 146 млн. лева, важно е и републиканският бюджет да участва със съфинансиране, уточни тогава тя. Според нея най-рано в средата на 2015 г. е възможно да стартират строителните работи по околовръстното на Кърджали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали