Водоподаването в Кърджали е възстановено

5389
Водоподаването в Кърджали е възстановено
Снимка: Thinkstock

Водата трябва да е достигнала до домовете на хората в Кърджали и напълнила резервоарите и на останалите населени места.

"Както бяхме поели ангажимент, водоснабдяването беше възстановено за по-малко от 24 часа, за което благодаря на целия екип на ВиК - Кърджали, които не спаха цяла нощ и положиха всички усилия да се справят максимално бързо с аварията". Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя информира, че водата вече е чиста и годна за пиене.

Кърджали скоро трябва да има вода

До обяд се очаква да бъде възстановено водоподаването в Кърджали, след като вчера бе прекъснато. Информацията съобщи областният управи...

Аварията върху довеждащия водопровод за гр. Кърджали беше причинена от свличане на земни маси в близост до с. Пъдарци в събота вечерта и прекъсна основното водоснабдяване от язовир Боровица за град Кърджали и 40 села, припомня МРРБ.

За екипите през нощта бяха осигурени храна, осветление и генератори за ток. Ангажирани бяха три тежки машини. Групите работеха повече от 24 часа при изключително трудни условия на стръмен и хлъзгав терен. Те успяха да заварят двете тръби на скъсаните места и бяха извършени задължителните проби, припомня БГНЕС.

Заради водната криза общината в Кърджали зареди тази сутрин детските и социалните заведения с над 2000 литра питейна вода. Доставени бяха и 80-литрови бидони за съхраняване на вода за битови нужди.

На журналистически въпрос относно възможностите за подмяна на ВиК инфраструктурата, Павлова обяви, че през новия програмен период ще може да се кандидатства за модернизиране на водопроводната мрежа по Оперативна програма "Околна среда".

Хиляди хора останаха без вода в Кърджалийско

Авария на магистралния водопровод остави десетки хиляди хора в Кърджали и Момчилград без питейна вода, предаде БГНЕС. Ръководството н...

В момента все още текат преговорите с Европейската комисия, като България трябва да изпълни своята част от изискванията.

От 28-те области в страна само 16 отговарят към момента на условията на ЕК за единен ВиК оператор. Кърджали е една от тях.

"Имам уверението на областния управител, който е председател на ВиК асоциацията, че всички процедури са спазени. Предстои МРРБ да обяви тръжна процедура за изработването на прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде изготвен детайлен план за инвестиции. Въз основа на него Общината, заедно с ВиК-то ще кандидатстват по ОПОС за финансиране, с което ще бъде подобрена водната инфраструктура в областта", допълни Павлова.

Относно свлачището в Безводно министърът обяви, че са осигурени храна и консумативи от първа необходимост за хората. Екипи работят на място по разчистване на скалната маса.

23 села и квартали в Кърджалийско остават без вода

Общо 23 квартала и села в област Кърджали остават без вода. Причината е спукан водопровод в коритото на река Арда веднага след язовир К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали