Отиде си гръцкият композитор Вангелис

3197
Отиде си гръцкият композитор Вангелис
Снимка: iStock/Guliver

Отиде си легендарният композитор Вангелис. Гръцкият творец, който спечели Оскар за музиката си към филма "Огнените колесници" е починал на 79-годишна възраст, съобщи Атинската новинарска агенция. 

Оттам цитират съобщение на адвокатите на Вангелис, според което той си е отишъл късно във вторник, като не се уточняват подробности за смъртта му. Гръцки медии пък съобщават, че композиторът е починал във френска болница в сряда. Според непотвърдена официално информация, Вангелис е починал след заразяване с коронавирус. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и други висши политици потвърдиха новината, като изразиха съболезнования към семейството му. 

Д-р Норман Лъдуин и светът на филмовата музика (ВИДЕО)

Д-р Норман Лъдуин (Norman Ludwin) е роден в Лос Анджелис. Той започва музикалното си обучение на пиано заедно с баща си и чичо си. В ра...

Вангелис е роден във Волос през 1943 и твърди, че не помни време, когато не произвежда звуци.  Вангелис е от богато и артистично семейство, баща му е художник, майка му е певица. Освен талант, те му осигуряват и развитие. Започва с музика на 4, а на 6 изнася първия си концерт - пред 2000 души в един театър. Въпреки това отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е особено добър познавач на нотите. Изучава класическа музика, живопис и филмова режисура в Атинската академия за изящни изкуства.

В началото на 60-те години основава поп групата "Форминкс", която добива известност в Гърция. Когато през 1968 г. избухват студентските бунтове, той отива в Париж, където заедно с Демис Русос и Лукас Сидерас основава групата "Афродайтис Чайлд", свиреща в стил прогресив рок. Те имат един хит в Европа - Rain and Tears. Групата престава да съществува през 1972 г., въпреки че Русос се включва в някои от бъдещите творби на Вангелис.

Вангелис започва самостоятелната си кариера, като пише музиката към два филма от 1973 г. на френския режисьор Фредерик Росиф. Първият му солов албум е Earth от 1974 година. По това време той репетира няколко седмици с друга група, свиреща прогресив рок - "Йес". Въпреки че не се присъединява към групата, той се сприятелява с певеца Джон Андерсън, с когото работи по-късно много пъти.

Почина една от легендите на киното - Енио Мориконе

Почина великият италиански композитор Енио Мориконе, известен със своята филмова музика. Той си отиде на 91-годишна възраст. Мориконе ...

Вангелис записва няколко албума с Джон Андерсън през 80-те и 90-те години под името "Джон енд Вангелис". През 1982 г. Вангелис получава "Оскар" за филмовата музика към "Огнените колесници" от същата година. Основната песен заема първо място в американските класации на списание "Билборд" в продължение на една седмица, след като се изкачва до върха цяла година.

Музикантът Вангелис остави след себе си 40 албума, неописуеми концерти и много проекти в киното – с поредиците на Карл Сейгън и Жак Ив Кусто, както и с Ридли Скот и "1492 - Завладяването на рая", с която е изключително прочут и в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com