Димитър Куманов: Нарочното бездействие на държавата ще предизвика друга катастрофа с яз. "Пчелина"

17183
Димитър Куманов: Нарочното бездействие на държавата ще предизвика друга катастрофа с яз. "Пчелина"
Снимка: БНР

Следя с най-голямо внимание случващото се с яз. „Пчелина“. То е дълбоко възмутително. И не само поради факта, че вече се е случило, а и заради това как реагират в момента държавните институции, заяви за Actualno.com основателят на риболовен клуб „Сдружение Балканка“ Димитър Куманов.

„През последните 5-6 месеца непрекъснато имаше сигнали, снимки и клипове за това как река Струма в района на Перник тече във всички цветове на дъгата, включително и с много пяна върху нея. Аз съм от риболовен клуб "Сдружение Балканка" и ние пуснахме поне два сигнала за такива замърсявания до Басейновата дирекция и до РИОСВ - Перник. На практика те абсолютно нищо не свършиха, за да се прекрати тази дейност. Множество предприятия в гр. Перник се надпреварват да си изхвърлят отпадъчните води в реката и никой не им прави нищо. Реката тече пред сградата на РИОСВ - Перник, а те не я виждат.

Вследствие на това, че тази река толкова дълго време се замърсява зловещо, започна да се случва и очакваното с яз. „Пчелина“. Преди 10-тина дена ние пуснахме сигнал, защото водата в язовира беше кафява и отгоре на места плуваха нещо като сапунени петна, което показва като бял ден, че водата е много замърсена“, казва Куманов.

Именно вследствие на това по думите му започна да измира риба в големи количества. Засега близко до бреговете и в по-голямата част бяла риба, която има най-големи изисквания към чистота на водата и кислород в нея.

„Но това не е гаранция, че в скоро време няма да започнат да измират и шарановите риби. Това вече си е истинска екологична катастрофа. Този язовир е тотално отровен“, категоричен е той.

Снимка: Състоянието на реката днес

Изявлението на директора на Басейновата дирекция в Благоевград според Куманов е възмутително.

„Факт, че те са измерили нивото на кислорода и то е занижено, но никой не казва какво е химичното състояние на водата, а тя беше мътно кафява. Сега казват, че водата отговаря на показателите. Това е срамота! Второто, много по-лошо нещо, което казва шефът на Басейнова дирекция, е, че язовирът бил презарибен, поради това не достигал кислородът и измирала рибата. Това е просто невероятно! Не може държавни органи да лъжат и да показват тотална некомпетентност, тъй като ако иска, ние ще го заведем на който и да е малък язовир, близо до "Пчелина". Нека измерят температура и кислородa на водата. Ще видят, че в малките водоеми от жегата се случват такива работи, но тези гьолове врат от риба - стотици пъти повече, отколкото са в "Пчелина", сочи основателят на „Балканка“.

Той е категоричен, че яз. "Пчелина" може да поеме стотици и хиляди тонове риба повече, отколкото е и припомня, че водоемът е бил обезрибен от бракониери и момчетата с Марио Антонов положили страшно много усилия, за да върнат живота в него.

„А сега държавата отрови язовира. Това се случи. Едно от нещата, които трябваше да направят, а не са, е да вземат проби от самата риба, за да видят защо тя е умряла, дали има някакви вредни химически вещества, или е само от недостиг на кислород“, гневи се Куманов.

Според него предстоят и други проблеми -  с хората, които са взели улов от този язовир в последните дни.

„Очаквам и друга катастрофа. Измрялата риба трябваше вече да е събрана и изнесена от държавните органи, защото тя гние, а не да развиват теории колко много разбират. Не само, че не я изследваха, но и не я събраха. А това ще предизвика следваща катастрофа“, категоричен е Димитър Куманов.  

По думите му висящ е въпросът какво ще се случи с река Струма под язовира.

„Преди 3 г. направиха един ВЕЦ. Той започна да изпуска отровите от дъното, които се бяха натрупали при социализма, в река Струма. А там реката е в защитена зона "Земен" по директивата за местообитанията на ЕС. Последните 1-2 месеца ВЕЦ-а не работи. Водата преливаше през преливника и течеше относително чиста. Отдолу, откъм Земен, бяха влезли риби от р. Струма, аз ги гледах от моста при с. Лобош преди седмица, че имаше малки рибки в реката. Сега и те измряха, защото това, което пристигна до стената, започна да се източва или от ВЕЦ-а, или през преливника“, обяснява основателят на клуб „Балканка“.

„Основната причина за всичко това е безкрайната некадърност. Второ, некомпетентност. И трето, нарочно бездействие на държавните органи. Защо бездействат!? Защото всички, които изхвърлят разни отрови в реката, са хора на някого, с много връзки и никой не смее да ги барне. Това се превърна в основна политика на МОСВ под ръководството на министър Димов, който абсолютно за нищо не става“, смята Куманов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com