"Природни причини" довели до измирането на риба в яз. "Пчелина", а пробите били "в нормата"

7775
"Природни причини" довели до измирането на риба в яз. "Пчелина", а пробите били "в нормата"
Снимка: Костадин Костов/Actualno.com

Сега ще ви представим една различна гледна точка” – така започна днешната пресконференция на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”. Директорът на агенцията инж. Радослав Георгиев, заедно с други служители от дирекцията, изнесоха факти за наближаващата екокатастрофа и огромното количество умряла риба в язовир „Пчелина”, който се намира близо до Перник.

Въпреки, че резултатите от водните проби от река "Струма" не са отлични, все пак са в нормата”, заяви инж. Ванина Мицева, експерт в дирекцията.

Природозащитници на протест, ако МОСВ не върне живота в яз. Пчелина (ВИДЕО)

Доброволци, които в продължение на три години охраняваха, зарибяваха и почистваха язовир „Пчелина“ (Лобош) заявяват готовно...

Според ръководството на дирекцията причините за смъртта на рибите са комплексни, но все още няма единно окончателно становище. Георгиев твърди, че според него, природните и атропогенните причини са в основата на високата смъртност. Природните причини са свързани с маловодието на р. Струма, която има критично ниски нива, както и високата температура на вода (над и около 30 градуса), което е предпоставка за намаляване на кислорода и смъртност сред организмите в реката.

Антропогенните причините са свързани със задръстване на отпадъчни води, или друг вид замърсители. Според Георгиев, в р. Струма се вливат много отпадъчни води, както и различни по вид замърсители от заводи и предприятия по поречието на реката. Сред тези предприятия бяха изброени: „Стомана индъстри”; „Колхита метал” и „ДУО-Перник”. Въпреки това, всички посочени предприятия, както и други, опериращи в района, имат всички издадени разрешителни за своята дейност и незамърсяват реката своеволно.

Сред причините може да бъде подчертана и тази на презарибяването. Георгиев твърди, че в язовир „Студена” са извършени поредица от зарибявания с различни видове риба, като не е поискано разрешение за това от Басейнова дирекция. За това дирекцията е разбрала от официално писмо от организацията, извършила зарибяването – а именно – Централно-рибоопазваща организация, клон Перник. Насрочени са конкретни проверки по случая.

От дирекцията отговориха на почти всички въпроси, зададени от Actualno.com в материали от вчера и днес, разследващи случаите на смърт сред рибите и евентуална опасност от екокатастрофа.

Мерките, които дирекцията извършва, са постоянен мониторинг на цялата територия, за която отговаря, като се правят физико-химични изследвания на 60 показатели всеки месец, от две независими и акредитирани лаборатории.

Язовир Пчелина (Лобош) е пред екокатастрофа! (СНИМКИ)

„Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има мазни петна, които се разнасят бързо. Засега умряла риба има...

От началото на тази година дирекцията е извършила над 100 проверки, като една част са от сигнали, а други по собствена инициатива. Резултатите от всички проверки своевременно са упоменати на сайта на организацията.

В конкретният случай с язовир „Пчелина”, дирекцията е получила сигнал на 7 септември, като още същия ден е направена проверка и са взети проби. Установено е намалено съдържание на кислород и невисоки норми на електроповодимост. Очакват се и резултатите от лабораторните изследвания, които все още не са готови.

На въпрос на журналисти дали потвърждават информацията, че жители на гр. Перник и околността твърдят, че р. Струма е била замърсяванa многократно и дори е променяла цвета си, Георгиев отговори, че последният сигнал, който са получили е от преди 3 месеца, за който е направена проверка. Оттогава няма постъпили други сигнали в дирекцията.

Няма сигнал, на който да не е реагирано”, завърши Георгиев.

Очаква се до утре да са готови резултатите, които да покажат наличието или липсата на замърсители в язовира!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград