Бившият спортен диспансер в Пловдив предлага здравна помощ за деца

2460
Бившият спортен диспансер в Пловдив предлага здравна помощ за деца
Снимка: Община Пловдив

Мерките срещу пандемията от COVID-19 увеличиха броя на учениците със здравословни проблеми. На територията на община Пловдив тревожната тенденция бе доказана със скрининговото проучване, осъществено от сектор “Амбулаторна рехабилитация” в МЦРСМ-I Пловдив в рамките на общинските програми за намаляване на гръбначни изкривявания при деца, както и за намаляване на броя деца с наднормено тегло и затлъстяване в училищата. В него бяха прегледани 3113 деца и бе диагностицирано, че 438 ученика (14,0%) - с гръбначни изкривявания; 212 - с наднормено тегло и 327 – със затлъстяване или общо 539 (17,3%) - с метаболитен синдром.

"Според нас, в голяма степен това се дължи на противоепидемичните мерки, които принудиха учениците да останат вкъщи, без достатъчно възможности за движение в условия на дистанционно обучение, при което занятията се провеждаха в седнало положение пред компютър", коментира управителят на центъра д-р Влатко Глигоров. И тъй като усилията на ръководения от него екип са насочени не само към ранна диагностика, но и към последващо активно наблюдение и лечение на подрастващите, в навечерието на Деня на детето – 1 юни, той изпрати писма до директорите на училищата с молба да бъдат информирани родителите за необходимостта от незабавна ответна реакция. Във всяко писмо са посочени имената на учениците и диагностицираните от специалистите здравословни проблеми - гръбначни изкривявания, наднормено тегло или затлъстяване.

Община Бургас стартира профилактична програма за гръбначни изкривявания и затлъстяване при учениците

Община Бургас стартира втора профилактична програма сред учениците, след започналата през есента програма „Мързеливо око“. ...

Управителят заяви, че в бившия Спортен диспансер може да бъде осъществена консултация и да бъде посочено точното решение на установения проблем. Лечебното заведение разполага с екип от висококвалифицирани кадри - лекари-специалисти по физиотерапия, диетолози, кинезитерапевти и рехабилитатори, както и с подходяща апаратура и зали за провеждане на активно наблюдение и лечение.

Д-р Глигоров изтъкна, че усилията на медиците от центъра се подкрепят и от общинските спортни клубове, които предлагат отстъпки от клубните такси за децата, минали през Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина - 1 Пловдив. Първите спортни клубове, заявили желание да помогнат на децата и да ги върнат към здравословния начин на живот и спорта, са баскетболният клуб "Академик" и спортен клуб по плуване "ВСИ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Илиана Йотова поздрави ръководството и екипа на Панаира за организацията "АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ" 2023

Пиян вилня в хотел в Хисаря, задържаха го

"На този ден се ражда една легенда!": Ученичка със силно слово за Левски в Пловдив (СНИМКИ)

Наситена със събития делова програма на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com