Доц. Наталия Киселова: Човек като Петър Илиев няма място в правителството

18530
Доц. Наталия Киселова: Човек като Петър Илиев няма място в правителството
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Още през 2015 г. беше ясно, че Петър Илиев е преписвал от книгата ми, но за да не стават скандали... Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Нормално е това да стане, но когато той има здрав гръб... И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието". Това казва в интервю за сайта anteni.bg доц. Наталия Киселова. Тя обвини номинирания за вътрешен министър от ИТН Петър Илиев, че е преписвал от нейната дисертация “Парламентарен контрол” в книгата си “Компетенцията на Народното събрание”, където има взаимствани цели пасажи от труда на доц. Киселова.

На въпрос защо не е съдила Илиев, Киселова отговаря, че е била притисната от колектива и е нямала съюзници. Сега обаче нейни съюзници са медиите. Според нея сега са се променили правилата, по които работи Етичната комисия в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” и преди да се обърне към нея, Киселова ще говори с декана и с ръководителя на катедрата. Защото това е репутационна щета за Юридическия факултет.

Плагиатският скандал с кандидата за МВР министър Петър Илиев – важните детайли

Защо книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание", който беше спряган първо за премиер, а сега е официално номинаци...

Петър Илиев не се е свързвал с доц. Киселова, но през медиите я заплашвал, че ще я съди и “какво ли не”, казва доцентката. Но нейната цел не е да се съдят. “Искам такъв човек да няма място в едно правителство”, категорична е Киселова.

От ИТН никой не я е търсил, по думите ѝ. “В интерес на истината, единствен ми звъня човек от БСП, когото познавах отпреди, за да ме пита дали е вярно. Да, вярно е, и какво от това”, пита Киселова.

Тя твърди, че изчезването на книгата на Илиев от книжарниците не е мистерия, той я е изтеглил преди месец. Но адвокатска група в мрежата (бел. ред. - става въпрос за фейсбук групата “Правна лудост”) с триста зора успяла да се добере до един екземпляр и направила сравнението. Проверката на фейсбук групата “Правна лудост” показва, че в книгата на Илиев от 2015 г. има около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на доц. Наталия Киселова. А в своя публикация "Дневник" дори изчислява, че страниците са 80. Дисертацията на Киселова е издадена в началото на тази година в книга със заглавие “Парламентарен контрол”.

А как ще действа Етичната комисия на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, ако правителството мине и Петър Илиев вече е избран за министър? “Ще го извикат в комисията, защото той е и преподавател, и ще го разпитат. Всеки има право на защита. Не знам какво решение ще вземе”, казва накрая доц. Наталия Киселов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика