Плагиатският скандал с кандидата за МВР министър Петър Илиев – важните детайли

15779
Плагиатският скандал с кандидата за МВР министър Петър Илиев – важните детайли
Снимка: Има такъв народ

Защо книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание", който беше спряган първо за премиер, а сега е официално номинация на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) за вътрешен министър, не може да бъде намерена лесно? Този въпрос е един от основните, които поставя "Правна лудост" в свое видео, посветено на творбата и дали в нея има плагиатстване.

Припомняме, че председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов на няколко пъти заяви следното: "Искам някой с лицето си да застане и да каже, че господин Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си, за да може да бъде осъден. Спряга се името на госпожа Киселова, която не е отговаряла пряко. Моля този, който твърди, че е изплагиатствана от него, да излезе и да каже, за да отиде г-н Илиев със съответния човек в съдебна зала. Г-н Илиев е готов да осъди всеки, който заяви това нещо".

Оставка на германски министър за плагиатство

Кандидатката на социалдемокрите за кмет на Берлин на изборите през септември подаде оставка от министерския си пост в сряда заради твър...

Като своеобразен отговор на тези думи обаче следва да бъде направено уточнение – давност за плагиатство има само по Наказателния кодекс, тя действително е 6 месеца. В публикация на официалния сайт на Министерството на образованието и науката (МОН), в която е препечатано интервю на министъра на образованието проф. Николай Денков пред Агенция „Фокус“ от началото на април, 2017 година, самият Денков казва следното: "Ако бъде установено плагиатство, няма срок на давност. Тоест, вие може да сте го направили преди 20 години, ако сега се прави проверка и установи, че преди 20 години сте си преписали труд на някой друг учен – български или чуждестранен, това е плагиатство. И оттам вие трябва да си понесете последствията. Съответно, ако сте станали професор с тези трудове, Вие трябва да бъдете освободен от тази академична длъжност". Думите на Денков касаят Закона за развитие на академичния състав. Припомняме, че Денков и сега е министър на образованието - служебен, като беше поканен заедно с Асен Василев и Кирил Петков от ИТН, преди да се стигне до отказ от страна на тримата и съответните последвали скандали най-вече с Василев (знаковите думи на Тошко Йорданов от парламентарната трибуна за кражба на интелектуална собственост по адрес на Василев), но и с Петков.

Съответно, след дълго търсене "Правна лудост" прави съпоставка с книгата на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол" - за да установи има ли съмнения за плагиатство. Какво е посланието на видеото, можете да видите по-долу.

Пространно разследване на "Дневник" и "Капитал" хвърля повече светлина по случая. Най-интересното в материала на изданията на "Икономедиа" е описанието на процедурата за установяване на плагиатство, свързана със Закона за развитие на академичния състав. Тъй като д-р Петър Илиев е преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Етичната комисия на университета може да гледа случая. Но – трябва да бъде подаден изрично сигнал, при това до ректора, който да го придвижи през заместника си по научна дейност, трябва подаващият сигнала да има интерес т.е. всеки, придобил научна степен в съответното професионално направление, както и лица, заемащи други академични длъжности, обучаващи се в СУ, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания. Ако изобщо даден случай се разглежда от Етичната комисия на СУ, в крайна сметка решението за санкция е на ректора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика