Държавната охрана на Цветанов струва половин милион лева годишно

71998
Държавната охрана на Цветанов струва половин милион лева годишно
Снимка: БГНЕС

Няма повече конкретни данни по сигналите за заплаха на живота на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, затова и МВР не работи в тази насока. Това заяви сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на изслушването си пред парламента, част от парламентарния контрол.

Йовчев призна, че охраната на Цветанов струва 40 хил. лева на месец, а за година сметката е от половин милион лева.

Пеевски не позволил МВР да съобщава за негови срещи с вътрешния министър

По време на управлението на ГЕРБ Делян Пеевски е забелязван на няколко пъти да влиза във МВР, а автомобилите и охраната му да бъдат пар...

„Извършена е обстойна проверка във всички структури на МВР относно евентуални заплахи за живота на бившия заместник министър-председател и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В МВР системно постъпват много и различни сигнали. Структурите извършват проверки. В голямата си част сигналите са неточни", каза Йовчев.

"След проверката се установи, че подобни сигнали има в 4 ОД на МВР – Благоевград, Ловеч, Варна, София”, заяви Йовчев.
Той каза, че в Благоевград има сигнал на телефон 112 за Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Установено е лицето – 54-годишен мъж, който е задържан. С оглед здравословното му състояние той е настанен в център за лечение на психично здраве. В София е получен сигнал – закани за лична саморазправа с Цветан Цветанов. На 20 февруари е имало парти в Боровец. Установени са две лица. През февруари във Варна е получен сигнал за бомба. Задържано е лицето – 38-годишен мъж. Сигналът не е потвърден. В Ловеч е получен сигнал за бомба в жилището на Цветан Цветанов. Сигналът не е потвърден.

„Може би е необходимо да бъде свикана комисията, която взема решение в НСО, и да преразгледа по какъв начин управлява силите и средствата си”, каза още Йовчев.

Използването на СРС

Още по време на служебното правителство е направена проверка на СДОТО във връзка със сигналите за неправомерно използване на СРС. Обхватът на проверката включва всички направления на дейност за периода от 1 януари до 17 април 2013 година, а реално двама комисари са напуснали системата на МВР след установени нарушения.

Ген. Атанасов: Смущаваща е новината за смъртта на експерта по делото на Цветанов

Сегашните управляващи и миналото правителство някъде си там задкулисно се изнудват взаимно. Това не е политика. Това са криминални дейс...

За допуснати системни нарушения на служебната дисциплина е предложено да бъде наложено дисциплинарно наказание недопускане до конкурс за израстване в категория или степен за срок от 1 до 2 години на комисар Сергей Кацаров, който по това време е директор на СДОТО, за неизпълнение на служебни задължения или заповеди е предложено да бъде наложено наказание порицание на комисар Владимир Димитров, временно назначен на длъжността директор на СДОТО и на комисар Владимир Кирилов, по това време зам.-директор на СДОТО. 

„Направени са предложения за подобряване на организационно-управленската и планова дейност в дирекцията, както и отстраняване на установените пропуски, слабости и нарушения. Държавни инспектори от отдел „Контрол на управленската дейност” са включени в състава на дисциплинарно-наказващи органи и са взели участие в дисциплинарни производства срещу комисар Сергей Кацаров и комисар Радко Димитров, тогава началник на отдел Четвърти в СДОТО”, добави Йовчев.

„За него са постъпили данни, че на 28 март 2013 г. е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника. И двете дисциплинарни производства са водени за нарушения, за които се налага дисциплинарно наказание уволнение. Комисар Кацаров и комисар Димитров са напуснали системата на МВР. Срещу двамата са образувани досъдебни производства”, каза още министър Цветлин Йовчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com