X
 
 

Единодушно, прокурорската колегия пусна Гешев до финалното изслушване за главен прокурор

1491 4
Единодушно, прокурорската колегия пусна Гешев до финалното изслушване за главен прокурор
Снимка: БГНЕС
Единодушно прокурорската колегия допусна единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев до финалната фаза на процедурата, а именно - насроченото за 24-ти октомври изслушване от Пленума на Висшия съдебен съвет. Гласуването дойде след като бяха изслушани докладите от етичната и атестационната комисия на ВСС. Изказвания след това нямаше, като съответно не беше повдигнат въпроса за успеваемостта на Гешев като прокурор - да завърши повдигнати обвинения с присъда. Само главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че по закон докладите на комисията не се одобряват от Прокурорската колегия. Това, което тя трябва да направи, е въз основа на изводите да реши дали да допусне кандидата до изслушването, пише lex.bg

Реално, решението е формално, от една страна защото целият състав на Прокурорската колегия на ВСС всъщност номинира Гешев за обвинител №1, а от друга – решението следва обявените вече положителни оценки от комисиите към ВСС.

Лозан Панов се усъмни в професионалните качества на Гешев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дръзна в официално писмо да се усъмни в професионалните качества на единств...

Докладите от двете изслушвания бяха представени от Даниела Машева и Георги Кузманов, които реално повториха изводите си от началото на октомври.

Даниела Машева, председател на Комисията за атестирането и конкурсите, докладва, че липсват данни, поставящи под съмнение притежаваните от Гешев "високи професионални качества": "Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги."

Георги Кузманов /председател на етичната комисия/ докладва за нравствените му качества: "Не са налице предпоставки за основателно съмнение, че с действията си прокурор Иван Гешев е накърнил общественото доверие в независимостта на съдебната власт. В конкретните случаи, за които са депозирани сигнали и са извършвани проверки, прокурор Иван Гешев е съблюдавал поведение, което не го е поставяло в риск да злоупотреби с положението си или да дискредитира прокуратурата като институция."

"Съобразно заключенията на двата доклада относно притежаваните професионални качества, както и относно притежаваните нравствени качества, става ясно, че кандидатът отговаря на критериите, които са заложени в закона, които следва да бъдат спазени, очертаващи профилът на главния прокурор".

Имените адвокати на практика казаха на ВСС, че Гешев не става за главен прокурор

Тезите на номинирания за главен прокурор Иван Гешев са неетични и непрофесионални, пишат адвокатите доц. д-р Светла Маргаритова-Вучкова...

Очаква се на редовното си заседание Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да обсъди и писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с което той поиска информация за качеството на изготвените от Иван Гешев прокурорски актове, съобщава БНР.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ама нахалство. Мафиотска държава. За пореден път показахме на света какво струваме
 • МЪкааа...мъкааа...тежка мъка на левите резби от 2.1 МЪкааа...мъкааа...тежка мъка на левите резби от "Да загробим България" преди 3 месеца Профил на трол?
  Ха,ха,ха...Лозан Панов и Христо Иванов-дългия нос се охапаха по гъза...от ЯД!!!
  : 7 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ти му казваш, че не става, то продължава да се бута!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Рие кат прасе с тиква тва милиционерче!
  : 1 !
5-те зодии с ново гадже през февруари
5-те зодии с ново гадже през февруари

Вторият месец от 2020 вече настъпва, а с него и дългоочакваният шанс за намиране на сериозна половинка за някои от зодиакалните знаци. Всички знаем,...