X
 
 

Без изненада: Гешев има нравствени качества на главен прокурор, реши етичната комисия на ВСС

971 2
photo of Без изненада: Гешев има нравствени качества на главен прокурор, реши етичната комисия на ВСС
Снимка: БГНЕС
Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев беше изслушан от Етичната комисия във ВСС.

Магистратите решиха единодушно, че нравствените му качества отговарят на изискванията за главен прокурор на България и че не е накърнил общественото доверие в независимостта на съдебната власт. Докладът на комисията е качен на сайта на ВСС.

Комисията по атестиране одобри Иван Гешев

Комисията за атестиране и конкурси прие, че номинирания за главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев притежава ...

"Обобщеният извод на Комисията „Професионална етика“ към Прокурорската колегия на ВСС е, че Иван Гешев заместник на главния прокурор при ВКП, спазва изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде избран на длъжността главен прокурор на България", стана ясно след заседание на Етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС, предаде репортер на БГНЕС.

Иван Гешев пък оцени процедурата по избор на главен прокурор, срещу която протестират отдавна граждани, като една от най-откритие и честни в ЕС. Той се позова на изследване на Институт "Отворено общество" по темата и заяви, че той е срещу разделението на властите в държавата.

Атаките срещу него Гешев определи като част от работата си. По думите му, протестите срещу кандидатурата му са следствие от неговата работа, с която е засегнал политически, икономически и криминални интереси. Причина за недоволството той вижда и в свои медийни изказвания.

Според Гешев гражданите имат право да изложат своето мнение, стига да не нарушават закона. Той допълни, че никой не го е карал да се кандидатира за поста главен прокурор или да работи като обвинител.

Прокурорската колегия: Иван Гешев е отличен кандидат

Днес се проведе първата комисия на Прокурорската колегия на ВСС. Както е известно - единственият кандидат за главен прокурор - Иван Геш...

В понеделник Комисията по атестирането и конкурсите прие доклад, според който Иван Гешев притежава необходимите професионални качества за позицията.

На 9 октомври Прокурорската колегия ще обсъди докладите на КАК и КПЕ за професионалните и нравствени качества на кандидатите и ще проведе гласуване за допустимостта на предложената кандидатурата за главен прокурор. А на 24 октомври Иван Гешев трябва да бъде изслушан. Три дни преди провеждането на местния вот ще е и гласуването на единствения номиниран за поста на Цацаров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Нека да бъдем обективни и коректни. В изказването, което по-късно стана предмет на определени медийни спекулации и повод за провеждане на организирани протести, той очевидно не бе разбран правилно. В него не е заявявал изрично, че се обявява против основополагащия в правото принцип за разделение на властите. Думите му бяха извадени от контекста на цялостното изказване, в което искаше да посочи, че виж още ›› принципът не е абсолютен, а напротив, предполага и изисква определено взаимодействие и сътрудничество между трите власти.
  • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца Профил на трол?
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България. Нормална съдебна система плаши БЮРОКРАТИЧНАТА СЪДЕБНА МАШИНА. Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я виж още ›› пазят с всички сили и методи като целта е: никой да не си помисли, че може да посегне на ДОЙНАТА КРАВА....
    : 0 !
missing image
Отново ракетни удари на Израел в Сирия

Армията на Израел обяви, че е атакувала от въздуха десетки обекти в Сирия, предаде БГНЕС. В Дамаск се чуха взривове, а държавната телевизия обяви,...