Има ли опит за организирано дестабилизиране на правителството и работи ли Кремъл в посока марионетно управление?

8474
Има ли опит за организирано дестабилизиране на правителството и работи ли Кремъл в посока марионетно управление?
Снимка: Мартин Стоянов, Actualno.com

"Има координираност на действията от страна на Русия - със спирането на газа, използването на транспортни фирми, по същия начин, по който бяха използвани срещу Филип Димитров. Това е много стар сценарий - задушаваш някого с транспортни размирици и с това го сваляш от власт или с преврат, или с вътрешен преврат. Ние виждаме, че Бойко Борисов не иска избори, следователно целта е някакво изключително нестабилно, проруско и корумпирано управление от типа на кабинета "Беров", т.е. без избори, а в рамките на това Народно събрание да се направи такава коалиция - предателска, проруска и корумпирана. Виждаме ИТН плаши, че ще се изтегли от мнозинството заради македонския въпрос, а този въпрос не е поставян от правителството тия дни. И видяхме ВМРО как блокира Кресненския проход, крещейки: "Македония е българска", което разкрива цялата истина покрай това вето и тази позиция по повод Македония на тогавашния позорен парламент - въпросът беше да се спаси ВМРО. ... Какъв по-добър подарък за Путин от това да свали, без да е гръмнала една пушка, онова българско правителство, което му напомни, че е бензиностанция с ракети и отказа да му се връзва на заплахите да купува газ с рубли".

Това каза пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов. Той определи като най-лош сценария, при който ИТН си измисля причина, свързана с РСМ, да напусне мнозинството и така правителството да бъде свалено и да бъде инсталирано плаващо, тип "Беров":

"Което би било добре за всички, които загубиха корупционни приходи, за всички, които обслужват Путин и т.н. Зависи най-вече от БСП и ИТН, които очевидно са онези, които периодично клатят лодката".

Според социолога Марчела Абрашева няма видимо доказателство да има организиран план за разклащане на правителството, но добави, че силно впечатление прави необичайно острата политизация - оспорване на всичко, което правят управляващите, с политически аргументи:

"И окопаване на всеки в търсенето на своите привърженици, за сметка на разрушаването на всякакви форми на говорене и консенсус около каквото и да е".

Експертът по комуникации Любомир Аламанов коментира:

"Всичко, което става, е пред публиката. Досега се говореше, че уж има публичност, а всичко ставаше задкулисно и ние чувахме ехото от това, ако случайно изтече някой запис от разговорите. В момента виждаме едни хора, всеки от които си има добри или лоши желания, но си ги казват много остро. Всичко става пред публиката, а дали тя ще го понесе - това е друга тема".

По думите му управляващите трябва от време на време да засилят позитивното обясняване на действията си.

Политологът Евгений Дайнов изказа мнение, че в управляващата коалиция има два субекта, които са част от съвременния свят - ПП и ДБ, а БСП и ИТН са "отломъци от предмодерната българска политика":

"Българският народ е същият, той е сцепен на две половини. Едната половина разбира нормалното говорене на тази нормална власт. Другата половина живее в патриархална архаика и не разбира как така властта ще обяснява спокойно - нали тя трябва да вика и да блъска по масата. Трябва да видим на кантара кой ще надделее. В България винаги с малко надделява съвременната част на българския народ и на българските държавници. Да видим този път дали пак ще можем като Барон Мюнхаузен да се измъкнем от балканско-ориенталско-съветското блато".

Марчела Абрашева изказа притеснение от това, че всяка от парламентарните и извънпарламентарните опозиционни партии продължават да говорят "на своите, за сметка на всички останали":

Кирил Петков: Мислех, че протестиращи ще нахлуят в кабинета ми с руските знамена

"Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен. Русия има много т.нар. приятел...

"Не е видно по какъв начин това ще може да бъде съчетано в някакъв тип управление, какъвто и сценарий да има".

Според Любомир Аламанов българите избират да учат, работят или емигрират на запад, което показва, че искат да сме там:

"Единствено една малка групичка политически измамници искат да ни извлекат от там, за да може те да управляват вечно, ползвайки някакъв финансов ресурс, който остава усещане на рубли и копейки, откъдето идват някои прякори".

Войната вече промени всичко, с тази констатация проф. Дайнов продължи коментара си:

"Тя помага на българското общество да продължи да става по-съвременно, адекватно и по-европейско и да преодолява някакви патриархални заблуди".

FAZ за Кирил Петков: Никога досега български премиер не е бил толкова категорично срещу Русия

Никой български министър-председател досега не е бил с толкова категорична позиция срещу Русия, както Кирил Петков през последните дни....

Ветото пред европреговорите на Северна Македония е като капсула с "Новичок", пъхната в сърцевината на българското общество и разпространява отрова непрекъснато, смята той и добави:

"Позорната рамкова позиция на гербаджийския парламент е измислена от ВМРО, за да влязат в НС, а те дори не влязоха. За да спасим себе си от отравяне, трябва да решим въпроса с махането на това вето и с денонсирането на рамковата позиция. Това са диващини, които тровят нас, ние страдаме от това вето".

Ужасяващо политизират и отровен е въпросът, свързан светото на РСМ, каза Марчела Абрашева и посочи, че е добре да има някакъв пробив, за да можем да се информираме по въпроса и да говорим, защото в момента не се говори по въпроса.

Според Любомир Аламанов войната е махнала много маски и отзад са се показали озъбени руски физиономии.

"Това, че не можем да се разберем със Скопие, показва, че и от двете страни на границата има хора от бившите тайни служби, т.е., свързани с КГБ, които ръчкат целенасочено и правят така, че да не може да се получи разбирателство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...