Иван Костов: Ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява

8494
Иван Костов: Ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява
Снимка: БГНЕС

"ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението когато са сваляли правителството, а носят отговорност към мира и войната. В името на това не поемат онази отговорност, която е персоналната партийната отговорност и настояват, че тя трябва да се понесе на друго ниво - от всички. Което при нормална ситуация и нормални отношения на една консолидирана демокрация е разумно". Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Панорама" по БНТ.

"Това казват от ГЕРБ, само че ние не сме във война. Да се твърди, че ние сме във война, е опорка на Кремъл. Те казват - ние воюваме с целия Запад, където е и България. От Запада казват: "Не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения. Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но те не воюват с Русия. Това казват те и в този смисъл всеки, който казва, че сме във война, в това число и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка", категоричен бе бившият премиер. 

Иван Костов: Всички политици ще се изпокрият и никой няма да посмее да управлява

"Очаквам всички политици да се изпокрият и никой да не посмее да управлява. Колкото и да се пъчат ГЕРБ каква експертиза имат, като се и...

"Русия не е константа. Няма такива в политиката, нищо не е постоянно, нищо не е безспорно. Едни от най-големите политици бяха свалени от обществото - Чърчил след спечелената война бе пратен в небитието, Хелмут Кол, който обедини Германия, не влезе в Берлин, там влязоха неговите противници, Маргарет Тачър я свали нейният екип. Никой с политиката си не е константа, няма постоянни величини в нея. Ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява. Той е най-големият враг на путинистите, защото ги лишава от основания да го следват. И сега всички казват, че има опасност да хвърли ядрена бомба. Ако го направи - колко ще му останат привържениците? Все ще има някой да се зарадва в България, че я е хвърлил, но очевидно ще погуби авторитета на Русия за столетия напред. Ще я превърне в олицетворение на абсолютното зло за всички поколения занапред", каза още Костов.

"Политиката се прави в зависимост от нагласата, идеите и стремежите на хората, които са се обединили в партиите. Те определят техните действия. Отговорността, която носят партийните лидери, е в няколко посоки. Основната отговорност е към тези, които са ги избрали и водят след себе си. След това има и други интереси - на цялата държава, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро го провокират", допълни той.

"Не съм добър учител очевидно, не съм предал най-важното. Или тогава не съм го разбирал, или и сега не го разбирам. Самият факт, че моите ученици в политиката по съвършено друг начин са я разбрали и ролята си в нея, показва, че не съм се справил", заяви още Костов.

"Българинът генерализира политическия грях, който по принцип съществува, защото политиците искат да променят живота му, а той не е съгласен в голямото си мнозинство да му се променя живота. Ако не се промени живота му, се влиза в криза, защото всички вътрешни и външни обстоятелства се променят. Има вътрешни напрежения, те трябва да се решават от политиката. Това непременно е влизане в бита на хората и в този смисъл хората няма как да генерализират критиката си срещу всички политици. Това е естествено. Тези, които не са част от политически формации, са най-склонни да кажат - всички са маскари и корумпирани. Да, има корумпирани, има маскари, но има и смели хора, постижения има, и умели политици, и по-честни. Но не можем да искаме от хората, в чийто живот се намесват политиците, да виждат тези различия", добави Костов.

Иван Костов с нова книга - "Политиката отвътре"

Със своите мемоари „Свидетелства за прехода 1989-1999 г.“ Иван Костов започна да говори за трудния път за модернизирането и...

"Реформите от 1997-2001 г. бяха толкова дълбоки и радикални, че позволиха да се излезе от политическата криза. Две правителства след това изкараха пълни мандати. След това реформите спряха и вижте какво става - перманентна политическа криза, все по-надолу и все по-надолу. Не може без политика и без промяна. Тя не може да бъде стопирана от гнева или неодобрението на мнозинството. Не може, трябва да се прави", сподели той. 

Костов изрази увереност, че посткомунистите вече стават малцинство: "Виждам го по знаците, които дава обществото", категоричен бе той. "Един истински християнин е възможно да се занимава с политика, ако поеме греха да се намесва в живота на хората и да има амбиция нещо да направи. Причиняваш неудобства, щети, както стана с реформите, които ги плащаше обществото. В този смисъл участието в политиката е грях. този грях ми тежеше в продължение на 20 години, но постепенно излизам от него", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика