КНСБ иска 400 лв. минимална заплата през 2015 г.

32252
КНСБ иска 400 лв. минимална заплата през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Ще продължим да настояваме минималната работна заплата да расте и да се приближава до съотношение от 50% спрямо средната работна заплата. Това обясни след срещата с ДПС във връзка с платформата за предстоящите европейски избори лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Коментирахме крещящата нужда от справедливост при доходите и нуждата от конкретни спешни мерки и механизми за стимулиране на потреблението, каза Пламен Димитров. Според него 400 лева минимална работна заплата за 2015 г. е поносим размер, имайки предвид, че в момента средната заплата е 830 лева, а до края на годината може да стигне 850-60 лева. По думите му така една минимална заплата от 400 лева няма да бъде повече от 50 процента от средната и няма да влияе негативно на пазара на труда.

КНСБ: 40% от заетите в България работят в незащитена социална среда

40% от заетите в България работят в незащитена социална среда. Според проучване на КНСБ, пропуски в закони и наредби позволяват на бизн...

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов коментира, че от гледна точка на макроикономическите тенденции, при силно свито потребление, при дефлация вече няколко месеца, се нуждаем от по-високи темпове на нарастване на доходите. Всичко е въпрос на финансови разчети, които ще станат ясни като започнем да готвим бюджета за следващата година, посочи той. Ако има финансови възможности, ще подкрепим идеята за по-високи темпове на нарастване на минималната работна заплата, добави депутатът от ДПС. Той посочи, че ще се търсят и други възможности за намаляване на диференциацията в доходите. Алиосман Имамов отбеляза, че на срещата с КНСБ са обсъдили манифест на социалните измерения на икономическия растеж, който съдържа базови условия за национална политика на европейско равнище. Според нас документът е достатъчно изчерпателен и съдържателен и може да послужи като база за подготовка на предизборните платформи, включително и на нашата партия, каза той. Имамов добави, че са се договорили с КНСБ на следваща експертна среща да уточнят кои точно елементи от този манифест да влязат в платформата на ДПС и евродепутатите на движението да работят за тяхната реализация.

От КНСБ се обявиха и за въвеждане на данък върху финансовите транзакции, предаде КРОСС.

Нашият синдикат отдавна е адвокат на подобен данък на европейско ниво и неговата проекция на национално ниво, каза Пламен Димитров. Той посочи, че от ДПС са заявили позиция, че биха подкрепили такъв данък.

 

КНСБ иска въвеждане на квалификационни книжки на работниците

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви в Добрич, че конфедерацията ще настоява една от промените в Кодекса на труда да бъде въвеждане на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика