Костадинов ще влезе под карантина преди протеста на 12 януари, ако РЗИ му наложи

15234
Костадинов ще влезе под карантина преди протеста на 12 януари, ако РЗИ му наложи
Снимка: БГНЕС

"Ако РЗИ ми наложи карантина (10 дни като контактно лице), аз няма да имам друг избор, защото в крайна сметка такива са правилата и такива са законите, макар че са глупави. Само че искам да разбера на базата на какво точно ще ми наложат карантина, след като тестовете показват, че съм здрав". Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предвид новината, че председателят на парламента Никола Минчев е с положителен тест за коронавирус. Вчера, 10 януари, Минчев беше на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който продължи над 5 часа в затворено помещение, а Костадинов беше един от участниците.

Днес сутринта си правих тест - отрицателен съм, абсолютно здрав съм. Днес сутринта разбрах за това, което се е случило (с Минчев). Ще отида да се тествам и в лаборатория (бел. ред. - днес, 11 януари), защото тестът, който си направих, е от аптеката, обясни Костадинов.

Костадинов се закани на bTV заради репортаж кои депутати във "Възраждане" са ваксинирани срещу КОВИД и защо

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов най-вероятно ще заведе дело срещу bTV. Причината - материал с интервюта на телевизията, от ...

Не знам защо трябва всички да сме карантинирани, настоя лидерът на "Възраждане", според който ако отрицателен тест не важи, значи зеленият сертификат не върши работа. Той омаловажи общоизвестното - че коронавирусът има инкубационен период и за да стане един тест позитивен, трябва да минат няколко дни от контакт с доказано заразен чрез тест. Причината е следната - докато вирусът се натрупа в достатъчно голямо количество в организма, за да бъде засечен от тестовете, трябва да мине известно време и при различните хора е различно. Тестът на Костадинов сега няма да е меродавен, защото е минало много малко време, стана ясно от думите на проф. Ива Христова. "Много добре знаете, че няма 100% гаранция и всеки прави максималното за своето здраве", подчерта водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Мира Радева.

Припомняме какво означава терминът "контактно лице" - подробности можете да видите на Единния информационен портал. Важно уточнение там: "При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия". Председателят на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова изрично каза, че има изследвания, според които в затворено помещение 75% от присъстващите се заразяват. Това обаче не става във всички случаи - зависи от това дали носиш маска или не, каква дистанция спазваш, дори в затворено помещение. РЗИ прави оценка и решава, стана ясно от думите на проф. Христова.

"Разбира се, че не" - така Костадинов отговори на въпрос бил ли е с маска на КСНС, след като обясни как Никола Минчев е бил с маска през цялото време и описа това с думите "изключително коректен".

Разбира се, че протестът остава, по думите на Костадинов. Аз не съм бил в контакт - г-н Минчев беше през цялото време с маска, в другия край на залата, каза Костадинов. И добави, че на 24 декември, 2021 година депутат от "Възраждане" дал положителен тест, след заседанието от 23 декември - трябвало ли тогава да се карантинират всички депутати, присъствали на заседанието.

СЗО: Намалете карантината за безсимптомните с положителен тест

От Световната здравна организация призоваваха страните в условията на Covid криза да намерят баланс между грижата за здравето на хората...

Още: Костадинов се съгласи: Укоримо е да говориш срещу ковид ваксините, но да си поставиш

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика