Кънев смята, че може да има поправки в Конституцията между второ и трето четене

4745
Кънев смята, че може да има поправки в Конституцията между второ и трето четене
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев допусна възможност за обсъждане на поправки в Конституцията между второ и трето четене. "Чух, че е възможно между второ и трето четене на Конституцията да има определени промени в добра посока. Аз не съм никак сигурен, че това е процедурно възможно, но е ако процедурно възможно - може да се обсъди", заяви Кънев, цитиран от Дневник. Изказването му стана при влизане на заседание на ръководството на партията в Поморие, което ще обсъжда дали партията да излезе в опозиция.

По-рано тази седмица Кънев се обяви за опозиционен депутат, след като мнозинството в парламента, включително с партньорите в управлението ГЕРБ и Патриотичен фронт, приеха поправка в основния закон за квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която не се одобрява от Реформаторския блок. 

Петков: Радан Кънев смята, че е над закона

Радан Кънев се чувства над закона и това не прави впечатление на никой. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред bTV. В с...

Следващата седмица се очаква Народното събрание да гласува промените в Конституцията на трето четене в пленарната зала. Според правилата между второто и третото гласуване не се правят предложения по текстовете. След второто гласуване комисията представя текста за трето гласуване, в който тя може да предлага само редакционно-технически поправки. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността на Реформаторския блок, като заяви по-рано днес пред Дарик, че има верятност за избори 2 в 1, ако РБ не се разберат.

Попитан за позицията на лидера на СДС Божидар Лукарски, който е икономически министър, че партията му остава във властта, Кънев каза: "Моментът е доста разломен в тази криза около гласуването на Конституцията. Очаквам много неща да се променят доста по-важни от позицията на отделни лидери в Реформаторския блок." Според лидера на ДСБ излизането в опозиция не е нищо особено - "въпросът е за каква кауза се прави".

"Трус е възможен", добави Радан Кънев.

Вълчев: Разговорите за конституционни промени станаха сектантски

Разговорите за промените в Конституцията станаха религиозни, сектантски. Това каза пред Нова тв Даниел Вълчев. Професорът по право бил ...

По-рано днес Кънев посочи, че ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, той ще подаде оставка като председател на партията.

Същевременно днес е четвъртият ден на протести след гласуването по спорните поправки в Конституцията и оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. Според присъстващите на протеста, голямото гражданско недоволство ще се съсредоточи в началото на следващата седмица, когато се очаква промените в Конституцията да бъдат гласувани на трето четене в пленарна зала. Протестиращите нямат очаквания, че третото гласуване ще промени сегашната ситуация. Те заявяват, че са тук, за да дадат ясен знак, че избирателите наблюдават случващото се и при следващите избори ще санкционират неадекватното, според тях, политическо поведение.

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

В петък при последната си публична проява министърът на правосъдието в оставка беше изпратен с аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд и от президента Росен Плевнелиев. Иванов присъства на отбелязването на 135-годишнината на съда. ВКС отбеляза своята годишнина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На тържеството дойдоха държавният глава и дипломатически лица.

ДСБ-София застава зад Кънев

Софийската организация на ДСБ подкрепя действията на лидера си Радан Кънев и иска излизане на партията в опозиция. Това съобщи пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика