Нови идеи в БСП - за партиен съд и за изчистване на избирателни списъци

2811
Нови идеи в БСП - за партиен съд и за изчистване на избирателни списъци
Снимка: БГНЕС

Предстоящите вътрешни избори за нов лидер в БСП вече раждат идеи за оформяне на рамката на вота - идеи, които трябва да направят избора възможно най-честен.

Според в. "24 часа", вече има идея как да бъде контролирано ръководството на партията, за да не си позволява авторитарен подход - чрез партиен съд. Той ще следи дали се спазват програмата и идеологията и ще е арбитър при спорове по тези теми - на принципа, на който контролната комисия решава споровете в устава.

Идеята се е родила на дискусия, организирана от Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев и Костадин Паскалев, която беше затворена за медии. Домакин беше председателят на БСП в София Калоян Паргов. Присъствали близо 60 души, сред които председателят на БСП Корнелия Нинова и заместникът ѝ Кирил Добрев, Румен Овчаров, евродепутатката Цветелина Пенкова, Ана Пиринска, Явор Гечев, Емил Райнов и др.

Кирил Добрев: БСП трябва да покаже, че след Борисов може да е по-добре

„БСП трябва отново да бъде прогресивна партия. В миналото в нея са членували всички новатори и визионери. Днес по-голяма част от ...

Дискусията се провежда 10-ина дни след като 25 известни социалисти начело с Янаки Стоилов изпратиха обръщение до Националния съвет. Сегашното състояние и поведение на БСП не дават убедителни доказателства, че тя е управленска и обществена алтернатива, се казва в него. Те призовават да се използва предизборната кампания за соцлидер, за да се изведат на преден план въпросите за идеите, политиката и организацията на партията. Целта е да се провокира дискусия, чрез която да се оформят идеи, които да се поставят на обсъждане от юбилейния 50-и конгрес през май.

Първо трябва да се проведе дискусията за бъдещето на БСП и държавата, на база на която да се реши кадровият въпрос, заявил при откриването на срещата Калоян Паргов. Да се осъзнаем навреме, за да не изпаднем в ситуацията "Всички вкупом съгрешихме и станахме излишни", обърнал се той към другарите си и ги призовал да търсят не това, което ги разделя, а онова, което ги обединява.

"БСП трябва отново да бъде прогресивна партия. В миналото в нея са членували всички новатори и визионери. Днес по-голяма част от нашите сбирки са посветени на миналото и носталгични спомени. Трябва да положим усилия да върнем този кръг от хора отново при нас", казал зам.-председателят на партията Кирил Добрев. Това било възможно, ако левицата се превърне в подходяща платформа за тези хора - те да бъдат чути и подкрепени.

Добрев поискал БСП да се превърне в партия от мрежови тип, в който да бъдат включвани хора с мнение, неправителствени организации. Тогава ще имаме организационно бъдеще, убеден бил той. Съветите по различните политики в БСП пък трябвало да бъдат кабинети в сянка, в които всеки има своята роля и тема, която да развива и отстоява експертно. “Целта ни не може да бъде просто да свалим Борисов и правителството му. Смисълът е да покажем, че след него може да бъде по-хубаво”, заявил Добрев.

Нинова говорила за прекия избор и лансирала идеята дали той да не бъде разширен - не само за лидера, но и за председателите на местните структури, дори и за депутатските листи.

Кирил Добрев в Габрово: БСП трябва да даде пример с висока избирателна активност

"За мен високата избирателна активност и ангажирането на обществото с БСП, като алтернатива на ГЕРБ, е най-важната част от вътрешнопарт...

Честен избор

Междувременно, вътрешна за БСП комисия, начело с Емил Войнов, ще почне да прави проверка на избирателните списъци на социалистите т.е. тези, които ще имат право да гласуват за нов председател.

Първо ще бъдат проверени членовете на БСП, вписани в списъците на основните партийни организации към 31 декемви м. г., които са предадени на "Позитано" 20. Всеки социалист ще бъде информиран лично по телефона, че е включен в списъците и ще може да гласува на 26 април.

След проверката ЦКПИ (Централната комисия по партиен избор) ще изпрати на всяка общинска и районна комисия имената на неправомерно включените лица с указание за повторна проверка. И ако се потвърдят нарушенията, имената ще бъдат заличени от списъците.

Тези вече проверени списъци ще бъдат сравнявани с другите, които се правят от течащите в момента отчетно-избори събрания. Така ще има двойна проверка на имената в тях. Залогът в борбата за изчистване на списъците е голям - за да е валиден вотът за лидер, трябва да са гласували 50% + 1 от социалистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика