Плевнелиев сезира КС за Пеевски

33502
Плевнелиев сезира КС за Пеевски
Снимка: БГНЕС

В следващите дни ще сезирам Конституционния съд с искане да се произнесе по решението на Народното събрание, свързано със злополучния избор за шеф на ДАНС. Това каза на брифинг президентът Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”.

„Когато си на върха, там духат силни ветрове. Нищо няма да ме отклони от пътя да служа на народа и гражданското общество, да действам по съвест и Конституция”, заяви държавният глава.

„Цели се да се отклони вниманието на общността от истинските проблеми – като например опитите да се върне Държавна сигурност. Всеки, който си мисли, че като се опита да очерни всички, като се опитва да си спести истинските дебати, се лъже. Рано или късно ще дължиш отговор”, добави той.

Плевнелиев: Постигнатият консенсус за националната сигурност не се спазва

Сигурността е сред тези обществено значими въпроси, по които трябва да има широк обществен консенсус. Това каза президентът Росен Плевн...

„Изпълнили сме цяла една година със скандали, а не с това, което дължим на народа си – резултати. Оттук-нататък няма да отговарям на всяка лъжа. Едно от най-важните ми задължения е да бъда пазител на законността”, каза Плевнелиев.

Президентството публикува документи от Райфайзенбанк и от Дойче банк, които показват извършени банкови преводи от Росен Плевнелиев по сметка на негово име в Националната банка на Гърция.

Паралелно на извънреден брифинг президентът отново отхвърли твърденията, че е купувал къща в Гърция с пари в брой.

„Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция", каза Плевнелиев.

От президентството съобщават още, че в следващите дни ще публикуват още документи от Дойче банк и от Националната банка на Гърция.

Плевнелиев, Желев и Стоянов обсъждат заедно националната сигурност

Президентът Росен Плевнелиев ще открие конференция на тема „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения", става яс...

„Материалите недвусмислено показват и доказват, че тиражираните през последните дни информации в публичното пространство за извършени разплащания в брой не отговарят на истината", се казва в прессъобщението.

„Цената, която е посочена, е три пъти по-висока от данъчната оценка, защото като предприемач и политик уважавам законите", каза още Плевнелиев.

Той добави, че не е влязъл в политиката, за да си оправя живота.

През последните няколко месеца сме свидетели на безпрецедентни опити за дискредитиране на президентската институция. Кой печели от тази дискредитираща кампания, попита Плевнелиев. „Със сигурност не е народът. Не остана една институция в държавата, около която през последните 5 месеца да не се е завихрил скандал. Затова толкова дълго се въртим в омагьосан кръг, от криза в криза”, подчерта държавният глава.

„Когато вместо да решиш проблема, го потулваш с несъществуващи скандали, рано или късно ще дължиш отговори. Как изглеждат регулаторите днес – независими, силни или всичко си е по старому? Какви сметки за ток ще получим тази зима – по-ниски с няколко лева, справедливи? Как запушихме пробойната, от която изтичат милиардите от българската енергетика – само със смяна на шефовете в сектора? Стана ли енергийният сектор по-прозрачен? Как през февруари 2014 г. ще обясним на гражданите, че отново сме пропилели цяла една година, изпълнили сме я със скандали”, попита Плевнелиев.

Плевнелиев: Манипулациите подронват авторитета на държавата

"Когато с лъжи и манипулации се поставя под въпрос авторитетът на основни институции в държавата, от това неизбежно страда и репутацият...

Не приемам цената на политическия успех да бъде за сметка на разрушаване на институциите и държавността, допълни той.

„Какво ли не се изписа и изговори срещу мен, от определена медийна група, и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция. Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тирижираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно. Платил съм имота по банков път, къщата е декларирана пред данъчните власти. Парите са преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като съм заплатил с чекове на продавачите, издадени от Националната банка на Гърция”, обясни Плевнелиев.

Ще има Консултативен съвет по национална сигурност. Кога и как – ще стане ясно скоро, заяви той.

„Изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите. Справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Има план, Съветът за сигурност към Министерски съвет трябва да се събира по-често. Изпълнителната власт има всички правомощия и задължения, за да се справи с този проблем. Не зависи от президента бежанците да получат легло, ток, вода и да им осигурим най-елементарните човешки условия”, добави държавният глава. По думите му изпълнителната власт трябва да се организира добре и да си свърши работата.

„Предприел съм много мерки, по време на моето посещение в ООН съм информирал за проблемите на България. Имах две срещи с комисар Кристалина Георгиева. Работя и давам каквото мога”, обясни Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика