Проверка показа: Затворниците пият най-скъпото кафе

6521
Проверка показа: Затворниците пият най-скъпото кафе
Снимка: БГНЕС

Затворниците пият най-скъпото кафе, стана ясно от пресконференция на служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Цената му от 8 лева стига 30 лева на килограм, при положение, че маркови кафета могат да се закупят на двойно по-ниска цена, каза министърът.

Проверката на големите обществени поръчки в местата за лишаване от свобода показала и необосновани разходи за олекотени завивки - 2 пъти по скъпи от обикновените, както и купуване на дезинфекционни материали на спиртна основа, което е забранено в затворите.

Стоилов: Съдебната карта трябва да се осъвремени, но така че да подобри правосъдието

Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в глава „Съдебната власт“ на Констит...

За видеонаблюдение в Агенцията по вписванията са дадени 1 млн. лв. без ДДС, а за подобна дейност в правосъдното министерство има изградена система за 100 000 лв. - 10 пъти е разликата, посочи министър Стоилов.

Заместник-министър Мария Павлова посочи, че са проверени 5 поръчки за близо 75 млн. лв., включително поръчката за храненето в затворите. Сред тях са разходите за дезинфекциране на затворите, доставка на униформено облекло. Проверка е извършена в затворите и във връзка със сигналите на Светослав Илчовски, като всички случаи са докладвани на прокуратурата.

Заместник-министър Иван Демерджиев посочи, че в Агенцията по вписванията обществените поръчки също са на значителна стойност. "Има незапълнени 35 вакантни бройки, поради което дейността е забавена, налага се извънреден труд, същевременно 35  бройки стоят вакантни, само са обявени конкурси. Те са ръководни длъжности - заместник-директор, главен секретар, главер юрисконсулт. Така се нарушава административният капацитет и се затруднява работата", посочи Демерджиев. По думите му в Агенцията по вписванията има непоследователна кадрова политика - някои служители са уволнявани, други са толерирани.

"Заплатата на дамата, изпълнявала длъжността главен секретар, без да има квалификация за това, за 2 години е нараснала 3 пъти - от 1200 до 4200 лв. Това е станало с различни техники по ръба на закона, а някои дори го нарушават", посочи още заместник-министърът.

Министърът на правосъдието проверява Агенцията по вписванията

Във връзка с изявлението на министъра на здравеопазването, пресцентърът на Министерството на правосъдието информира, че: Министърът на...

Проверката е установила още, че Агенцията по вписванията няма собствено лице за мрежова сигурност, няма вътрешни правила. С нея се занимават лица от"Информационно обслужване", което е нарушение. Лицата, които трябва да се занимават с това, са длъжни да бъдат служители на АВ. Двамата служители от "Информационно обслужване" са получавали по 5 000 лв. на месец с граждански договори и освен това са получили неограничен достъп до регистрите.

Самата Козарева се е определила за изпълнител по два проекта и е получила над 26 000 лв. при липса на реален контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика