Янаки Стоилов: Кьовеши очаква да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи у нас

1408
Янаки Стоилов: Кьовеши очаква да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи у нас
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

„Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България беше изцяло работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност. Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори". Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред Нова теливизя. 

 „Добре е, че се засегнаха и някои други теми, които засягат правната система на България. Например за специализираното правосъдие, което става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти", каза още той.

По думите му констатация на Лаура Кьовеши е, че специализираното правосъдие е излишно и че дали ще го има, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.

 "Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат", посочи Стоилов.

 "От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура, но може би тепърва ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание", допълни още той.

 „Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи в България, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото епо-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре”, коментира служебният министър на правосъдието.

Той заяви, че Министерството на правосъдието все още не е получило от Специализирания съд и Специализираната прокуратура данните, въз основа на които да направи анализ на тяхната работа. 

Янаки Стоилов: Сами ще направим анализ на спецпрокуратурата

Министерството на правосъдието ще поиска информация от всички органи, които имат отношение към спецпрокуратурата – само факти, за...

"От това ще проличи дали има готовност за взаимодействие от тези органи с Министерството на правосъдието, каза той. Стоилов реши ведомството да изготви собствен анализ на работата на двете структури след като Висшият съдебен съвет си постави тримесечен срок за това, докато според Стоилов следващото Народно събрание ще има по-рано нужда от данните. В предишния парламент решението за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата мина в комисия, но депутатите се разпуснаха и не стигна време да бъде обсъдено в пленарната зала. Стоилов обяви на 20 май, че ще поиска данните".

"Най-доброто е Министерството на правосъдието да може да предостави такива данни на следващия парламент, тези въпроси трябва да се обсъждат без едностранчивост и предубеденост", каза Стоилов.

По думите му проверката в арестите и затворите не е дала допълнителни данни за случая на насилие над задържан бизнесмен, огласен преди месец от агробизнесмена Светослав Илчовски. Установени са обаче няколко други случая на насилие, по които ще бъдат предприети действия.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика