Ромите не се притесняват да гласуват с машини, сочи проучване

1358
Ромите не се притесняват да гласуват с машини, сочи проучване
Снимка: Getty Images / Guliver

"Ромската общност в 16 места гласува в 70%, като тези 70% в определена степен биха могли да опровергаят твърдението, че ромите не гласуват и не се интересуват от избори или гласуват само в определени случаи". Това заяви Миглена Михайлова от екипа на движение "Постоянната ромска конференция" (ПРК) при представянето в БТА на проучване на нагласите на ромската общност за предстоящите парламентарни избори за 48-мо Народно събрание на 2 октомври 2022 г. Проучването е реализирано по инициатива на ПРК в 16 населени места на България, в квартали с преобладаващо ромско население.

Според резултатите, 36,8% от ромите са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори, 28,2% от анкетираните са заявили, че ще гласуват, но още се колебаят за кого, 4,6% са посочили, че ще гласуват, но с „Не подкрепям никого“. Тези, които отговарят, че няма да гласуват, са 21,6%, а 8,8% не са решили.

"Ромската общност не се притеснява да гласува с машини", изтъкна Михайлова. "Това не е само поради факта, че ние сме хора в по-млада възраст, но също показва, че ромската общност е образована и грамотна и че съвременните комуникации и технологии не притесняват общността ни да излезе и да гласува", подчерта тя.

Според нея, делът на колебаещите се, е голяма отговорност на политиците да направят така, че ромската общност да отиде да гласува. 

Високата инфлация, рисковият начин на живот, несигурност и страх притесняват хората от ромската общност, посочи още тя. "Виждате силно полицейско присъствие в ромските квартали, което не доведе до големи открития за купуване на гласове", обърна внимание още Михайлова. "Трябва да се търси там, където купуват вота, а не там, където е продаден", категорична е тя.

От движение ПРК обърнаха внимание, че тежестта на корпоративния вот е много по-голяма от тежестта на купения вот и изразиха недоумение защо, след като контролирането на вота се случва навсякъде, фокусът попада върху ромската общност. Ако се бори този процес, би трябвало навсякъде, не само в ромските квартали, категорични са представителите на движението.

За да ангажират политиците да имат предвид, че хората в уязвимо положение имат нужда от по-голяма подкрепа, отколкото тези, които не са уязвими, от ПРК са изготвили предизборна декларация към кандидат-депутатите и я представиха.

МВР: 250 са сигналите за купуване на гласове до момента, наблюдават се и нови схеми

В хода повсеместните полицейски операции са получени 250 сигнала, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. По тях са образу...

Искахме да ангажираме кандидат-депутатите да се въздържат от речта на омразата и след изборите да работят за изолация на партиите, проповядващи крайно националистически идеи, посочи Александра Георгиева от екипа на ПРК. Тя добави, че с декларацията ПРК изисква по време на избори политическите формации да се въздържат от опити за контролиране на вота, да искат информация кои партии купуват гласове и да понесат санкции, да работят за политики срещу корпоративния вот. Искаме да ангажираме депутатите да включват роми при формиране и изпълнение на политики, касаещи общността, като здравеопазване и пр., каза още тя.

Декларацията е подкрепена от 14 граждански организации и от 26 кандидат-депутати, съобщиха от движението и прочетоха имената им. "Подписването е заявяване на намерение, но ще следим активно дали тези намерения ще бъдат изпълнявани след изборите", отбелязаха от ПРК.

Те съобщиха още, че има само един случай на партия, дала в листите си челна позиция на първо място на ром, а в 5- 6 случаи били използвани роми за пълнеж на листите на неизбираеми места и определиха като слабост на париите, че желаят вота на ромите, но не дават възможност да бъдат избирани.

Проучването, което е по инициатива на движение ПРК, е проведено между 15-22 септември, по метода „лице в лице“, сред 1041 души. Резултатите бяха представени от доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

"Сова Харис": В навечерието на евровота Йончева, Станишев и Джамбазки са с най-висок рейтинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика