Румен Петков настоява президентът да каже чия кандидатура е енергийния министър

12965
Румен Петков настоява президентът да каже чия кандидатура е енергийния министър
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Тревога от бездействията служебния енергиен министър изрази пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков и настоя президентът да вземе отношение.

Петков настоява за яснота дали Булгартрасгаз са теглили кредит от ББР веднъж за 120 милиона и веднъж 30 милиона и докога министърът ще мълчи. "Защо не е отстранил ръководството на дружеството и защо към предното ръководство на ББР не е започнала прокурорска преписка и откога Булгартрансгаз е станала малка или средна фирма", попита още лидерът на АБВ и припомни, че ББР е създадена, за да подпомага малки и средни предприятия.

"Мълчанието на служебния министър означава, че или е тежко корумпиран, или е пълен безхаберник, или началниците му не му дават да реагира", коментира Петков и настоя, ако има такъв кредит президентът да каже приема ли мълчанието на министъра като отговорно поведение на български държавник.

Лидерът на АБВ алармира за липси в поръчаните, доставени съоръжения за АЕЦ Белене. Твърди се, че са платени за втория контур на централата турбини, генератори, кранове за машинната зала и те не са доставени в Белене,  посочи той и добави, че има недоставени съоръжения за изграждането на първия контур. Според експерти липсите на платени от българска страна съоръжения възлизат на около 600 млн. евро и Министърът на енергетиката мълчи, подчерта Петков.  Той настоя за проверка на съоръженията и за липсите да се задейства прокуратурата и да последват арести. "Не казвам, че непременно трябва да се започне с Борисов, той може да е на другия ден. Трябва да се започне с Теменужка Петкова", добави той. 

"Защо министърът на енергетиката мълчи? Той става част от енергийната мафия на България и питам президента Радев - той счита ли че това е нормално", заяви Петков и продължи: "Ако счита, че е нормално, значи е в същата схема". Според Петков, президентът Радев е длъжен да каже кой му е предложил този министър на енергетиката, който има такова поведение.

По кредитите на Булгартрансгаз отговорност има и министърът на икономиката, който отговаря за ББР и също си мълчи, отбеляза още лидерът на АБВ.

"Всъщност защо се борихме за енергийна сигурност, след като духът на Борисов и Петкова продължава в енергетиката не да витае, а да управлява", изрази недоумение той.

По повод междусистемната газова връзка Гърция - България, Петков припомни, че стратегическата цел е либерализацията на пазара диверсификация на източните и конкуренция, чрез която да се осигури за домакинствата на най-добрата цена. Той е категоричен, че към момента енергийното министерство не изпълнява европейските приоритети за наличието на либерализиран и конкурентен енергиен пазар и това не притеснява служебния министър.

България единствена в ЕС има регулирана цена на газа, отбеляза още Петков и упрекна министъра, че не предприема никакви мерки. Той изтъкна, че основната цел на южния газов коридор е да гарантира газопровода от каспийско море до Европа и предостави на медиите документи, които според него трябва да доведат до отстраняване на ръководството на ICGB.

АБВ алармира за тежки корупционни практики при изграждането на газовата връзка Гърция-България

Със сигнал до министъра на вътрешните работи председателят на ПП АБВ Румен Петков алармира за тежки корупционни практики във връзка с и...

Отменя се изграждането на автоматизирана газорегулираща станция Димитровград и Кърджали, като отмяната, съгласно документацията е на стойност 8 милиона евро, посочи Петков. "Отменя се изграждането на съоръжението, но цената на проекта като цяло не се пипа", подчерта той и припомни, че по този проект са ни предоставени от европейските институции близо 80 - 90 млн. евро безвъзмездно.

"Поради мълчанието на служебния министър, информирането на ЕК и на ОЛАФ е неизбежно, защото това е българският интерес. Иначе ще мине време и за тези престъпления, извършени от ICGB ще бъдат бутнати под килима и утре ще платим всички ние, защото ОЛАФ ще ни санкционира", каза още Румен Петков.

АБВ са искали отговор от ICGB по Закона за достъп до обществена информация - дали изпълнителите на проекта са искали удължаване на срока, налице ли е актуализиран график за изпълнение на газопровода и дали при удължаване на срока ще се изплатят неустойки от страна на изпълнителя, информира Петков и показа получения отговор от страна на ICGB: "Отказвам предоставяне на достъп до обществена информация".  

Той изрази съмнения дали, както уверява зам.министърът на енергетиката, няма проблеми в дружеството и всичко е наред. "Ако удължаването на срока на договора с 8 месеца, от което ние - българската държава от април нататък губим всеки ден по 90 000 евро от санкции за изпълнителя, ако на изпълнителя му е платено предварително, независимо от забавянето на изпълнението и че той не плаща на подизпълнителите зам. енергийният министър казва, че няма проблеми и всичко в дружеството е наред, искам да чуя президента", заяви Петков. 

Това е стратегически въпрос  ICGB съсипаха възможността икономиката и  гражданите на Кърджали да имат достъп до газ и това не смущава никого, подчерта той. 

Румен Петков призова служебния кабинет да настоява за разследване на СЗО и ЕК

Настояването на АБВ за разследване на СЗО и ЕК в действията им да бъдат принудени правителствата да закупят милиарди ваксини е повече о...

Тези въпрос трябва да имат своите отговори, категоричен е лидерът на АБВ. "Като нямат сърце и гръбнак да си вършат работата, като са шайка безумни рушветчии, като са безгръбначни типове, които не могат да управляват процеси, като са безотговорни хора, които не знаят къде са, но знаят, че имат служебна кола и секретарка - това трябва да е ясно на обществото", категоричен е Петков.

"Много моля президентът Радев да заяви каква е оценката му за кредита на Булгартрасгаз", заяви Петков и отбеляза, че КЕВР също трябва да проведе проверка.

Лидерът на АБВ алармира още, че  входната такса на Кулата се вдига от Булгартрансгаз с 23 %, същевременно се понижава таксата за Турски поток и изрази недоумение служебният енергиен министър има ли представа какво причинява на българския газов сектор. "Президентът, който носи отговорност за това правителство трябва да си каже позицията, иначе става техен съучастник", заключи Пеков.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика