Ще успее ли ИТН да състави правителство, без да се коалира?

5022
Ще успее ли ИТН да състави правителство, без да се коалира?
Снимка: БГНЕС

Партията "Има такъв народ" има време до следващия петък да представи на президента Румен Радев структура и състав на кабинета.

Може ли ИТН да състави правителство на малцинството, без да се коалира с нито една партия, каквато бе заявката от самото начало? Оказва се, че по Конституция е възможно. За целта от партията трябва да съставят програма за управление на правителството, но заедно с други партии.

"Програмата за управление на правителството се приема с решение на Народното събрание. Това не е коалиционно споразумение. В случая всички заявяват пред избирателите, че ще подкрепят тези политики, които правителството се задължава да провежда. Онези въпроси, по които имаше единодушие предишните дни, са добра основа за програмата за управление на правителството. Тя винаги може да бъде допълвана, но трябва да стане с решение на НС, защото иначе подписването на отделни споразумения няма стойност. Би било джентълменска дума, която има стойността на хартията и мастилото", обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

До следващия петък Пламен Николов трябва да върне изпълнен мандата на президента, който след това да бъде приет от депутатите.

"Ако имаме проблем с някой от кандидатите за министри, тъй като се е случвало в миналото, а и сега виждаме, че в движение променят имена, теоретично е възможно да се смени някой от кандидатите между президентството и НС", уточни Киселова.

Според Конституцията кандидат, който е посочен за министър, може да бъде сменен до момента, в който се гласува в пленарната зала. Правителството може да бъде одобрено в пленарната зала и с обикновено мнозинство.

Оказва се, че правителство без ДПС е възможно, но само ако ИТН се разбере с "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!". Сметките не излизат обаче, ако няма подкрепата и на левицата.

Политически размисли и страсти около кандидатурата на Пламен Николов за премиер

И днес политиците коментираха номинацията на "Има такъв народ" за премиер и съставянето на правителство.  Като зрители на процеса...

Какви са вариантите за ново правителство с оглед на броя на депутатите в парламента?

Ако въпреки конфликта от днес се стигне до подкрепа за предложението на "Има такъв народ", то може да получи 148 или дори повече гласове. Това са групите на партията на Слави Трифонов, "Демократична България", „Изправи се БГ! Ние идваме!” и БСП. Трите партии, с които "Има такъв народ" преговаря по същество.

Съществува обаче възможност и за правителство на малцинството. Кабинет може да бъде избран както с гласовете на трите, така наречени "партии на протеста" - 112 депутати, така и дори само с гласовете на "Има такъв народ".

Това, чисто теоритично може да стане при минималния кворум от 121 депутати. Тогава 65-те представители на партията на Слави Трифонов са достатъчни за избиране на кабинет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика