ВМРО иска държавна политика спрямо "маргиналните групи", за да не се повтарят Галиче, Сотиря и Русе

1585
ВМРО иска държавна политика спрямо "маргиналните групи", за да не се повтарят Галиче, Сотиря и Русе
Снимка: БГНЕС

Нужно ли е да стават още трагедии, за да стигнем до извода, че някои престъпления могат да бъдат предотвратени?

Това питат в позиция от ВМРО – Българско национално движение, която идва в отговор на исканите законодателни промени, касаещи наказанията на непълнолетни лица, извършили особено тежки престъпления, предложени от ГЕРБ.

ВМРО: Настояваме Концепцията срещу циганизацията да бъде приета!

Настояваме за спешното приемане на Концепцията, придобила публичност, като Концепция срещу циганизацията, която лидерът на ВМРО –...

"Промените „на парче“ в Наказателния кодекс (НК), след поредното брутално изнасилване и убийство, са кризисни. Те няма да променят общата картина на криминогенната карта на България. Няма да върнат Кристин (Сотиря), Андрея (Галиче), Виктория (Русе), Вероника (В. Търново), Алекс (Бяла) и т.н., и т.н.

Да не подценяваме побоищата във Войводиново и Габрово, нападенията над горски из страната, на полицаи и др. Социалното изключване на цели групи от хора е процес, който се задълбочава в последните десетилетия. С ясното съзнание, че маргинализацията и жертвите на маргиналите нямат етнос и цвят на кожата, няма как да подминем факта, че оскотяването в махалите се превърна в един от основните източници на престъпност.

Причините за това са много и разнопосочни. Основната обаче си остава липсата на реална и адекватна интеграция на тези хора. Във времето назад, в което различни грантаджийски предприятия и цигански барони държаха в умишлена изолация няколко генерации, а от там и в подчинение, бяха създадени поколенията родени и „изучени“ в гетата български граждани, които днес дават своите „плодове“. А причината за тази насилствена изолация са само и единствено милионите по различни интеграционни програми. Именно днес вече е очевидно, повече от всякога, че замитаните под килима социални недъзи на обществото започват да водят до отказ на целия организъм.

Циганизацията на цели региони доведе до обезлюдяването им. Неграмотността на групите, които се изхранват от социални помощи, ги превърна в фамилно-наследствено-потомствено безработни. Феноменът „деца раждат деца“, както и бизнесът „раждане“ в гетата, неграмотността и оскотяването направиха социално включване невъзможно и нежелано за много хора. Всичко това днес се връща като бумеранг срещу цялата държава. Все по-често ставаме свидетели как антисоциални младежи нападат, убиват и изнасилват – не само нашите дядовци и баби, но и онези хора, които живеят извън правилата на собственото им миниобщество.

Ето защо ние от ВМРО сме категорични и продължаваме да твърдим, че единственият път към интеграция на несоциализираните маси е през цялостна държавна политика. Такава беше изработена и предложена от заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов още миналата година. Тя мина през обществено обсъждане и беше внесена в Министерски съвет през юли. Представена е и на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси. Не разбираме защо все още не е приета, въпреки че нейни основни политики вече са припознати от всички политически сили и се прилагат в българското законодателство.

За спешни мерки срещу циганизацията и защита на униформените настоява ВМРО

За спешното приемане на Концепцията срещу циганизацията, предложена от вицепремиера по обществен ред и сигурност, министър на отбраната...

Даваме примери:

- Въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане в териториална структура на МВР“;

- Разширяване на обхвата на неизбежната отбрана;

- Регламентиране на създаването на доброволни отряди с цел охрана на обществения ред и особено защитата на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки населени места;

- Обвързване на социалните плащания с индивидуална оценка;

От "Атака" с ултиматум към Каракачанов след инцидента в Куклен

Депутатът от Обединени патриоти и част от ръководството на АТАКА Павел Шопов даде ултиматум на силовият вицепремиер ВМРО Красимир Карак...

- Повишаване на контрола срещу злоупотреби със социални плащания и доразвиване на правилата за спиране на плащанията при констатирани злоупотреби;

- Въвеждане на задължително посещение на детска градина от навършване на 4-годишна възраст на децата, без заплащане на такса, като мярка в подкрепа на отговорното родителство със специален фокус по отношение на децата, принадлежащи към маргиналните групи, насочен към преодоляване на изоставането им от социализиране и др.

За нас от ВМРО нито една политическа партия не би трябвало да проявява своя електорален егоизъм, когато става въпрос за живота и здравето на българските граждани. Цялостен поглед и обща държавна политика са стъпките, които за нас трябва да бъдат предприети за справяне със социалното изключване и престъпността. Именно Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им е документът, който дава рамката и посоката, в която трябва да се върви.

Не е нужно да има повече жертви – физически или такива, обречени да живеят в мизерия и нищета, поради своята социална несъстоятелност.

Призоваваме всички политически партии да се обединят около Концепцията. Нека започнем и начертаем пътя към превенция на тежките престъпления, не да правим законодателни промени, когато те вече са факт и е отнет още един невинен човешки живот.

Амин - прокуратурата, съдът и МВР не са виновни за престъпността

Необходими са повече закони, а не толкова прокуратурата и МВР да си вършат по-добре работата. Тази теза, макар и не много разпалено, ка...

Ние от ВМРО настояваме МС да приеме Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им в името на бъдещето на България", посочват още от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com