Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави мехлем от прополис

13 юни 2024, 22:30 часа

Прополисът е ценен дар от природата, използван в народната медицина от векове. С мощните си антисептични, противовъзпалителни и регенеративни свойства, този пчелен продукт е незаменим помощник в лечението на различни заболявания. Приготвянето на прополисов мехлем у дома е лесно и гарантира, че всички компоненти са естествени и висококачествени. Нека разгледаме как да приготвим този чудодеен мехлем и какви са неговите основни приложения.

Мехлемът от прополис има антибактериално и регенериращо действие

Прополисов мехлем с масло

Съставки

  • 10% прополисова тинктура
  • Качествено масло (без сол)

Подготовка

  1. Смесете прополисовата тинктура и маслото в съотношение 10:1.
  2. Кипнете сместа и я филтрирайте гореща през тензух.
  3. Оставете сместа да се охлади и я съхранявайте в стъклен буркан на хладно и тъмно място.

крем

Приложения

Вътрешна употреба

Прополисовият мехлем е изключително ефективен при стомашни заболявания като гастрит и язва. За да се възползвате от неговите лечебни свойства, добавете 25-35 капки от маслената смес към мляко или вода и приемайте три пъти на ден, един час преди хранене. Пълният курс на лечение е 20 дни, като прополисът потиска гнилостните процеси и регенерира лигавицата на стомаха.

Външна употреба

Мехлемът от прополис и масло е идеален за лечение на външни кожни лезии като абсцеси, циреи, атопичен дерматит и себорея. Нанесете мехлема върху марля и покрийте засегнатото място, фиксирайки превръзката за няколко часа. Сменяйте компреса на всеки 3-4 часа, за да постигнете оптимални резултати. Тази рецепта е подходяща и за лечение на псориазис, като може да се използва и със зехтин вместо масло.

Как се прави мехлем от невен

Прополисовият мехлем е универсално лечебно средство, което можете лесно да приготвите у дома. Със своите мощни антисептични и регенеративни свойства, той е отличен избор за лечение на стомашни и кожни заболявания. Домашно приготвеният мехлем гарантира естествеността на съставките и високата ефективност на продукта. Опитайте тази рецепта и се възползвайте от чудодейните свойства на прополиса, за да подобрите здравето си и да се погрижите за кожата си по естествен начин.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес