Няма по-голяма вкусотия от ябълковия мед, от 5 кг ябълки става количество за цялата зима

78880
Няма по-голяма вкусотия от ябълковия мед, от 5 кг ябълки става количество за цялата зима
Снимка: iStock

Рецептата, която ще ви представим, е супер вкусна, а освен това – и икономична, и бърза. Трябват ви само 30 минути, за да приготвите нещата, които ви трябват и за обработката – още около 60 минути. Т.е. за час и половина ще сте готови с всичко.

Сладко, приготвено от ябълки отдавна се е превърнало в класика във всеки български дом. Предлагаме ви обаче да приготвите една друга невероятна вкусотия – желе от ябълки. Вкусът му напомня на този на истинския мед!

Мед при задух - разберете как да го приемате!

Медът е много вкусна храна, не съдържа химически компоненти и е твърде полезен за здравето като цяло. Ето мнението на диетоложката д-р ...

Цветът на ябълковия мед е кехлибарен, а ароматът - просто невероятен. Много е изкушаващ, така че няма как някой да се въздържи и да не го опита! А опитате ли го веднъж – ще се превърне в предпочитан вкус за цял живот.

В рецептата, която ви представяме, присъстват и орехи. В зависимост от индивидуалния вкус обаче те може и да се пропуснат. Количеството на лимонената киселина пък да се увеличи до 1/2 ч.л. Ябълковият мед е чудесна гарнитура към палачинки, гофрети, може да се маже върху препечен хляб с масло или да си добавите към сутрешната порция мюсли.

Продукти за приготвяне на ябълков мед:

Ябълки (предварително приготвени) – 1 кг

Захар – за всеки литър сок 750 гр.

Защо трябва да замените захарта с мед като основен подсладител?

Сигурни сме, че много хора вече знаят ползите от меда, но колко от вас го използват толкова масово колкото захарта? Добре е да направит...

Лимон – 1 бр.

Орехи – 50 гр. (не са задължителни)

Лимонена киселина – 1/3 ч.л.

Начин на приготвяне:

След като измиете ябълките, нарежете ги на осминки. При рязането ги почистете от гнилите и меки части. Поставете ги в тенджера. Измийте лимона и заедно с кората го нарежете на тънки филийки. Прибавете го към нарязаните ябълки. Залейте плодовете с чиста вода. Количеството трябва да е такова, че да покрие плодовете. Ако без да искате насипете повече, отсипете от водата. Поставте на котлона и варете сместа, докато ябълките омекнат.

Как да отслабнете с помощта на мед и канела?

Канелата е подправка с леко пикантен, но и сладък вкус. Тя е много подходяща за различни печива и десерти, но и за солени ястия с месо....

Прецедете сварения сок. След това през няколко слоя тензух изстискайте ябълките. Прецедете отново, ако е нужно. На всеки литър сок добавете 750 г захар. След това поставете сместа на огъня отново. Оставете да поври на силен огън в продължение на 1 час. Ще определите кога е готов медът по придобиването на красив кехлибарен цвят. Желето трябва да се сгъсти до толкова, че когато капнете капка върху чинията, за секунди тя да се втвърдява.

Лимонената киселина се прибавя 2-3 минути преди да приключите с варенето. Това е и моментът, в който да добавите предварително обелените, нарязани на едро ядки. Когато желето е готово, насипете го в стерилизирани буркани. След това го покрийте с капаци или с хартия. Изчакайте, докато се охлади напълно, след което затворете капаците плътно.

Готовите буркани съхранявайте на хладно място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Страхотна КРЕМ супа от картофи, праз и сметана

Бадемова КРЕМ супа от червена леща: Не сте яли по-вкусна

Пълнени картофи: Тайната на добрия вкус е в плънката

Постен гювеч с ароматни зеленчуци

Най-бързите мекици с мая, готови за 25 минути

Ако искате картофеното пюре да е пухкаво, добавете му тази съставка

Рибни кюфтета със зеленчуци на грил по рецепта на шеф Виктор Ангелов

Крем брюле с лимон: Чудесен десерт

Картофи със спанак по оригинална рецепта

Вкусни спагети с босилеково песто: Ето как се приготвят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com