Вместо оцет: сложете това в буркана с краставичките и те ще станат по-вкусни от всякога

50513
Вместо оцет: сложете това в буркана с краставичките и те ще станат по-вкусни от всякога
Снимка: Photo Mix / Pixabay

Всяка домакиня знае, че при консервирането на краставички се добавя оцет, за да се запази по-дълго готовата туршия. Благодарение на тази съставка, консервираните зеленчуци стават много по-вкусни и хрупкави.

Но в определено ситуации киселата съставка е противопоказана по някаква причина, освен това има мнение, че тя не е много полезен за здравето. Тя може да бъде заменена с други киселинни съставки като лимонена киселина, лимони, боровинки и др.

Заместване на оцета при приготвяне на краставички за зимата

Киселата съставка може да се замени с лимонена киселина. За да получите аналог на оцетна есенция 70%, трябва да разредите една супена лъжица лимонена киселина в две супени лъжици вода. И за да получите разтвор, подобен на 9% оцетна есенция, трябва да разредите една чаена лъжичка лимонена киселина в 14 супени лъжици вода.

Лекар разкри свойство на туршията с краставички, за което едва ли предполагате

Лимоните също могат да се използват вместо оцетна киселина. В трилитров буркан с краставици трябва да добавите шест недебели кръгчета лимон.

Отличен консервант е червеното френско грозде. За трилитров буркан ще ви трябват две чаши червено френско грозде с клонки.

Черни и червени боровинки - те също са подходящи - 100 грама плодове ще са необходими за трилитров буркан. Може да добавите 100 гр кисели ябълки. Вместо плодовете, можете да използвате сока от тях.

Много киселини с консервиращи свойства има и в киселеца - той също трябва да се добави в количество от 100 гр за един буркан. Някои домакини добавят водка вместо оцетна киселина - 50 гр на трилитров буркан. Благодарение на алкохола, ферментацията протича по-активно и това насърчава производството на оцетна киселина.

Киселата съставка може да се замести със сол - в случая трябва да консервирате зеленчуците по определен начин без стерилизация и те ще издържат дълго време.

При приготвянето на кисели краставички с ниско съдържание на сол, трябва да сте особено внимателни. Развитието на патогенни бактерии в затворени буркани може да доведе до отравяне.

За да не се случи това, спазвайте стриктно рецептата или избирайте готов продукт от доверени производители. Опасните бактерии лесно се размножават в дървени бъчви.

Недобросъвестните производители могат да добавят калциев хлорид, за да подобрят плътността на зеленчука и неговата хрупкавост. Не трябва да има такива добавки, при правилна технология хрупкавостта се запазва естествено.

Още: Краставички с аспирин БЕЗ варене – по-хрупкави не сте опитвали!

Саламурата трябва да е прозрачна - само в киселите краставички се допуска леко помътняване. Зеленчуците трябва да са цели, плътни и в саламурата да няма части от влакната им. 

Неотвореният буркан или консерва не трябва да се съхранява повече от 2 години. Ако закупеният продукт е с по-дълъг срок на годност, това означава, че в състава му може да има консерванти. След отваряне продуктът се съхранява в хладилник за кратко време, обикновено около две седмици – месец. Неотворените буркани трябва да се съхраняват на хладно място.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com