Астрономи откриха най-големия обект във Вселената

45429
Астрономи откриха най-големия обект във Вселената

Учени откриха най-голямата позната досега структура във Вселената - струпване на квазари, което е толкова голямо, че пътувайки със скоростта на светлината, би отнело близо 4 млрд. години, за да бъде прекосен.

Огромният мащаб оспорва и Космологичния принцип на Алберт Айнщайн, според който Вселената изглежда еднакво от всяка гледна точка, допълват учените.

Откритията на академиците от британския университет в централен Ланкашир са публикувани в журнала Monthly Notices на Кралското астрономическо общество и бяха оповестени чрез сайта на институцията в петък, 11 януари.

Квазари са считани за най-ярките обекти в космоса, излъчващи светлина от ядрата на галактиките от по-ранните дни на вселената. Светлината им се вижда на милиарди светлинни години разстояние.

"От 1982 г. e известно, че квазарите са склонни да се групират", пише общността на астрономите. Така те сформират структури с изненадващо големи размери, наричани големи групи квазари (на англ. large quasar groups - LQGs).

Тази новооткрита група квазари има размери от 500 мегапарсека, като един мегапарсек се равнява на 3,3 милиона светлинни години, пише "Ройтерс".

Редактор: Е. Гигова

Ветеранът Hubble ще работи до 2018 г.

Знаменитият космически телескоп Hubble навъртя 23 години вярна служба и продължава да функционира нормално. В НАСА разчитат той да прод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com