Галактична обратна връзка все пак има

88343
Галактична обратна връзка все пак има

В галактиките с активни ядра централните свръхмасивни черни дупки са доста активни и както смятат теоретиците, изхвърляните от тях релативистки струи ускорена материя осигуряват механизма на галактичната обратна връзка.

Така прекалено активната черна дупка не позволява на газа да „застоява” в ядрото на галактиката, като по този начин блокира образуването на звезди. Например нашата галактика разполага с кротка свръхмасивна черна дупка, категорично несклонна към образуването на джетове. А другите галактики са прекалено далечни за вашите днешни телескопи, уважаеми земляни.

Космическата сонда Voyager излезе от Слънчевата система

Космическата сонда Voyager 1 напусна пределите на Слънчевата система и се превърна в първия предмет, създаден от хора, който достига т...

Затова учените начело с Рафаел Морганти от Института по радиоастрономия на Нидерландия при Грьонингенския университет използвали глобалната мрежа радиотелескопи на Европа и Северна Америка за наблюдението на далечното активно ядро на галактиката 4C12.50, отстояща от нас на около два милиарда светлинни години.

Така учените успели да фиксират точката, в която джетът се сблъсква с междузвездния газ, генерирайки ударна вълна, извеждаща водорода от централната част на галактиката.

Макар че в 4C12.50 вече е регистрирано изтичане на неутралния водород, поради недостиг на разреждане нямаше яснота дали за това са виновни джетовете на свръхмасивната черна дупка.

Обединявайки усилията на европейските и северноамериканските наземни радиотелескопи, астрономите успели да постигнат необходимата резолюция и фиксирали региона на сблъсъка на струите и газа, намиращ се на около 300 светлинни години от центъра на галактиката.

НАСА си е набелязала 3 астероида за улавяне

Космическата агенция на САЩ е стеснила търсенето на астероид за улавяне до три космически тела, предаде АФП, позовавайки се на НАСА. Ас...


След сблъсъка масивът от леко нагорещен газ започва да се движи от свръхмасивната черна дупка със скорост 1000 км/сек, което е повече от достатъчно не само за да каже „не” на формирането на нови звезди, но и изобщо да напусне галактиката. Най-големият от изхвърлените облаци имал маса на 140 000 Слънца при размери 130×190 светлинни години.

И така, наблюденията потвърдили теорията за галактичната обратна връзка, според която прекалено активната черна дупка, подхранвана от прекалено голямо постъпване на газ в ядрото, рано или късно блокира нарастването на масата на галактиката и нейното звездообразуване.

Отчет за изследването е публикуван в сп. Science, а с кратката му версия можете да се запознаете тук.

Dark Energy Survey – в търсене на тъмната енергия

Тъмната енергия е една от загадките на необятното космическо пространство. Учените обаче имат надежда, че скоро ще разгадаят поне отчас...

Още интересни новини четете в сайта megavselena.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com