Откриха легендарния град, пълен със злато?

33434
Откриха легендарния град, пълен със злато?

Под девствените джунгли в района Москития в Хондурас археолози откриха руини, за които мислят, че са от изгубения град Сиюдад Бланка (Белия град). Според легендите той е бил пълен със злато. За това конквистадорите са го търсели още през  XVI век.

Останките в Хондурас са открити посредством малък самолет използващ лазерни импулси, с който археолозите изучавали терена. По този начин те създали триизмерна карта на топографията под дърветата. За първи път при картографиране на древни руини се използва именно този метод.

Освен за археология този вид лазерно изследване е подходящ за картографиране на райони на бедствия, за военно разузнаване, за проследяване на ерозията под реките и в плитките части на океана.

Изследванията в Хондурас са спонсорирани от американеца Стивън Елкинс. Той  запознал с идеята и хондураското правителство, но от там не проявили интерес.

В продължение на няколко дни инженери от Американската национална научна фондация са изследвали терен с площ 160 кв. км в джунглата. В края на всеки ден те са изпращали снимките на един от създателите на лазерната система за картографиране – Бил Картър. Именно той открива първите признаци за създадени от човек конструкции. Картър изпраща анализа си на археолози в Хондурас, които се съгласяват с изводите му.

Сега Елкинс и екип от хондураски учени ще посетят на място руините, за да определят възрастта им.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com