Наносветът

4971
Наносветът
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че можете да наблюдавате обекти с размери до нанометри. Това е възможно от повече от 70 години. Откритието е направено от Ернст Руска през 1933 и е приложено в практиката през 1939. Става дума за трансмисионния електронен микроскоп. Устройството му наподобява това на оптичния микроскоп, но вместо светлина в него се разпространява електронен сноп, а вместо лещи – електромагнити. Взаимодействието със изследваната проба води до емисии от електрони, които се обработват от детектор. Изображението може да се разглежда на екран или да се запише на плака. Освен наблюдаването на структурата на микроскопични обекти, има режим даващ възможност да се разпознае вида на кристални вещества.

Друг тип микроскоп показващ наноразмерни изображения е така нареченият Атомно силов микроскоп. Той работи на принципа на грамофона. Тънка наноигла „опипва“ повърхността на пробата и след обработка с компютър се получава изображение на релефа на пробата. Тази техника е около 10 пъти по-точна от електронния микроскоп. Освен за получаване на изображение атомно силовият микроскоп може да работи и в режим на манипулация. При манипулацията силите между върха на иглата и пробата могат също да се използват за промяна на свойствата на пробата по контролиран начин. Примери за това са атомната манипулация, литографията на сканиращата проба и локалната стимулация на клетките.

Нови генетични данни за преселението в Азия

Хората, които са се преместили от южен Китай са култивирали големи промени в древната Югоизточна Азия, това показва нов анализ на древн...

Третият тип микроскоп работещ с наноразмерни изображения е така нареченият Микроскоп с близко полева оптика. Той работи в два режима – на пропускане и отражение. При него пробата се облъчва с лазер и се сканира от много тънко оптично влакно, което се допира до повърхността на изследвания обект. Сигнала се предава на фотоумножител, от където се обработва с компютър. Принципът на близко полевата оптика е открит 1928, но намира приложение през 50-те години на миналия век.

Автор: Мария Берова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии