Световните звезди от шоубизнеса и културата, които си отидоха през 2023 г.

4971
Световните звезди от шоубизнеса и културата, които си отидоха през 2023 г.
Снимка: Getty Images; Колаж: Actualno.com

"Никой от нас няма да се измъкне жив от този живот", каза преди време Ричард Гиър и се оказа ужасно прав. Понякога забравяме, че най-големите световни таланти - онези бляскави звезди, които се превръщат в кумири на цели поколения, са смъртни точно като нас. И тогава новината, че някой велик наш идол е изнесъл последното си шоу и си е отишъл от този свят завинаги, ни разстройва силно.

Отиващата си 2023 г. не беше изключение и ни отне много големи световни имена. Нека заедно да си припомним кои бяха те.

Музика

И тази година меломаните имаха тъжни поводи, обвързани със загубата на големи музиканти и изпълнители, променили световните музикални тенденции завинаги. Още в началото на 2023 г. загубихме брилянтния китарист Джеф Бек, поставен от списание "Rolling Stone" на 14-о място в Топ 100 на най-великите китаристи за всички времена. Дъщерята на Елвис Пресли - Лиза Мари Пресли също напусна света на живите през първия месец на годината.

На 24 май светът бе потресен от новината за смъртта на Тина Търнър. Нейният мощен талант и тежка лична история я изваяха като "желязната дама" на световната музика. Макар през последните години от живота си тя да страдаше от различни заболявания, светът винаги я виждаше като наелектризирана музикална фурия, каквато и ще остане завинаги за всички нейни фенове.

Още: Тина Търнър планирала сама погребението си, за да засенчи Арета Франклин

Снимка: Getty Images

През юли пък ни напусна вечната бунтарка Шинейд О'Конър, която винаги бе готова да изрази остра позиция за организираната религия, правата на жените, войната, сексуалните посегателства над деца и др. Макар и противоречива в действията си, Шинейд О'Конър успя да покаже на света, че човек може да отстоява позициите си, каквото и да му струва това.

Същия месец почина и носителят на 20 награди "Грами" Тони Бенет, чиито вечни хитове включват песните "The Way You Look Tonight", "Body and Soul" и "(I Left My Heart) "In San Francisco" и др.

Италианската легенда Тото Кутуньо почина на 80-годишна възраст през август. Кутуньо е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, а по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. В края на годината си замина и легендата на пънка Шейн Макгауън, вокалист на ирландската банда The Pogues.

Кино

Прекалено много световни кинолегенди си отидоха тази година. Още в първия месец на 2023 г. почина италианската суперзвезда Джина Лолобриджида, която през 1955 г. получи прозвището "Най-красивата жена в света". Месец по-късно си отиде друга красавица - американката Ракел Уелч. Отново през февруари почина един от легендарните европейски режисьори - Карлос Саура, който е носител на десетки престижни награди от европейски фестивали, а ден след смъртта му трябваше да получи и испанското отличие "Гоя" за цялостен принос.

Том Сайзмор. Снимка: Getty Images

През месец март почина Том Сайзмор, който бе в тежко състояние в болница. Не една и две запомнящи се роли, сред които култовите превъплъщения в "Спасяването на редник Райън" и "Жега", превърнаха Сайзмор в любимец на зрителите, въпреки проблемите му с наркотиците и алкохола, които го съпътстваха дълги години.

През юни пък научихме, че звездата от вечния мюзикъл "Коса" Трийт Уилямс е загинал в катастрофа. През септември светът на магията и киното се сбогува със сър Майкъл Гамбън, който спечели сърцата на малки и големи с ролята си на Дъмбълдор в "Хари Потър".

Още: Джулия Робъртс с тежки думи за смъртта на Матю Пери

Месец по-късно пък разбрахме за смъртта на обичания Матю Пери от "Приятели", който си отиде едва на 54 години. И до днес неговите колеги и фенове не могат да приемат смъртта му и си спомнят с любов за ролята му на Чандлър в сериала. Същата тази роля превърна Матю Пери в човек, за когото всички мислеха, че се е слял с екранния си образ, а в действителност е потъвал в мрачната бездна на зависимостите.

Още: С ето тази песен на Питър Гейбриъл изпратиха Матю Пери в последния му път (ВИДЕО)

Мода и литература

Снимка: Getty Images

Светът на модата също се сбогува с много хора, отдали живота си на своите таланти и страсти. Още през февруари месец новината за кончината на големия дизайнер и визионер Пако Рабан разтърси не само модните ентусиасти, но и всички останали, които следят глобалните световни тенденции.

В голямата литература пък тъжна празнина остави писателят от чешки произход Милан Кундера, който си отиде през юли на достолепната възраст от 94 години.

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Теодора Духовникова разкри дали дъщерята на Румен Радев - Дарина, е талантлива актриса

Миро с огромно признание към Слави Трифонов

Наум Шопов се подлага на жесток глад, пие само вода

Познахте ли го? Това е Алек Младенов от "Ергенът" като дете (СНИМКА)

Папи Ханс избухна, развалил си отношения с Натали Трифонова заради Dancing Stars

Голям провал за полицаите в "Един за друг"

Риана намекна за нов албум: Трябва да е невероятен!

Над 400 костюма са облечени досега в Dancing Stars

Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

Кои са най-щедрите знаменитости в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com