Отиде си прочутият испански режисьор Карлос Саура

4514
Отиде си прочутият испански режисьор Карлос Саура
Снимка: Getty Images

Прочутият испански режисьор Карлос Саура е починал на 91-годишна възраст, съобщиха от Испанската филмова академия. Освен с великолепните си филми, Саура се прочу и с критиките си срещу диктатурата на Франко през 60-те години на миналия век.

"Той почина днес в дома си на 91-годишна възраст, заобиколен от близките си", написа академията в Туитър, описвайки го като "един от най-важните режисьори в историята на испанското кино".

Карлос Саура е нареждан сред класиците на съвременното европейско кино. Роден на 4 януари 1932 г. в североизточния град Уеска, Саура беше известен с "безкрайната си дейност" и "любовта към занаята, която продължи до края", като последният му филм излезе по испанските кина само преди седмица, се казва в съобщението.

Той почина само ден преди да му бъде връчена почетна награда "Гоя" - испанският еквивалент на "Оскар", за десетилетната му кариера. Отличието трябваше да бъде връчено на 37-ата церемония по връчването на наградите в южния град Севиля.

"Карлос Саура - режисьор, фотограф, сценограф и всестранно развит артист, си отиде", написа в Туитър испанският министър на културата Микел Исета, като заяви, че кариерата му е получила "всички възможни награди".

Често определян като един от най-великите творци на испанското кино, редом с имена като Луис Бунюел и Педро Алмодовар, Саура е режисьор на около 50 филма през половинвековната си кариера, през която получава множество отличия. В ранните си години той се фокусира върху злините на обществото, като за първи път печели международно признание с "Ловът" (1966) - критика на режима на диктатора Франсиско Франко, която печели втората по значимост награда на Берлинския филмов фестивал. 

След като диктатурата приключва със смъртта на Франко през 1975 г., Саура пренасочва вниманието си към любовта си към музиката и танца с трилогията от фламенко филми от 80-те години "Кървава сватба", "Кармен" и "Омагьосана любов". 

Много критици смятат за най-добрата му творба "Cria Cuervos" (1975) - алегория на диктатурата, която задушава страната му. Филмът печели наградата на журито в Кан през 1976 г., припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

В Кан нащрек за предстоящи обвинения в сексуални посегателства

"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България

Ще гледаме нов филм "Властелинът на пръстените" през 2026 г.

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Режисьорът на "Шоуто на Труман" с почетен "Златен лъв" във Венеция

Изабел Юпер оглавява журито на кинофестивала във Венеция

Вижте официалния трейлър на филма "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Стачка заплашва провеждането на кинофестивала в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com