2 млн. лв. са задълженията на МБАЛ - Шумен за 2017 г.

1875
2 млн. лв. са задълженията на МБАЛ - Шумен за 2017 г.
Снимка: Thinkstock

Повече от 2 млн. лв. са задълженията на МБАЛ - Шумен за 2017 година, просрочията са над 1.5 млн. лв. Това каза д-р Атанас Атанасов, изп. директор на МБАЛ - Шумен, по време изслушването му на заседанието на Икономическата комисия към Общински съвет, предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Атанасов посочи, че с част от доставчиците е постигната договореност да не начисляват лихви, с други са обсъдени планове за плащанията и лихви текат само по един от договорите.

Д-р Атанасов заяви, че въпреки предприетите мерки за подобряване на финансовите и икономически показатели на болницата, голяма част от причините за тежкото състояние не са преодолени, тъй като са извън обсега на оперативния мениджмънт на лечебното заведение и касаят управлението на цялата система. „Основните причини са свързани с увеличаване на разходи, които произтичат от нормативни документи – увеличаване на минималната работна заплата, увеличаване на цените на консумативи, цените на основни медикаменти и др. на фона на дейности, които са ни вменени и които няма как да преустановим, но които не получават никакво финансиране и допълнително утежняват финансовото състояние. Такива са издръжката на отделението по трансфузионна хематология, по съдебна медицина, издръжката чрез субсидии от министерството на спешните отделения, където проблемът е много голям и те все повече се превръщат в буфер на извънболничната помощ, който е изключително разходоемък“, обясни д-р Атанас Атанасов. Той посочи още ниски цени на клинични пътеки, непроменяни от години, както и лимитиран обем дейност.

Преразглеждат клиничните пътеки, по които работят общинските болници

Екипът на Министерството на здравеопазването ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат ...

"Говоря и за неизплащана от 2016 година насам надлимитна дейност, за което сега текат дела, за санкции наложени от Касата, като само за две години 2016 и 2017 те са в общ размер над 250 000 лв. Голяма част от тях сме обжалвали", каза д-р Атанасов. Според него без реална промяна в модела на финансиране в болничната помощ проблемите ще продължат да се задълбочават. Д-р Атанасов отбеляза, че предприетите до момента мерки са без отпадане на дейности и без закриване на такива, но едва ли ще са възможни и нови сливания на отделения заради стандартите на Касата. Той посочи, че ръководството на здравното заведение прави всичко възможно да не се допусне отпадане на дейности.

"Много се надявам да не стигнем дотам, защото икономически неефективни дейности не означават медицински неефективни", заяви д-р Атанасов. Той посочи, че при вчерашната среща в София министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е показал разбиране и сериозна загриженост за ситуацията в болничната помощ. Станало е ясно, че МБАЛ - Шумен попада във втора група на областните болници. Д-р Атанасов отчете, че към момента здравното заведение няма неразплатени или забавени плащания на трудови възнаграждения към персонала. Д-р Атанасов бе изслушан от Икономическа комисия връзка със залагането на 100 000 лв. за болницата в общинския бюджет за 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен