Недостиг на болнични легла и лекари отчитат в Шумен

1132
Недостиг на болнични легла и лекари отчитат в Шумен
Снимка: iStock/Guliver

Недостиг на болнични легла и лекари отчетоха при приемането на Областната здравна карта на област Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Документът беше приет на заседание на комисията за изработване на Областна здравна карта. Комисията е назначена със заповед на министъра на здравеопазването. Председател е областният управител проф. Стефан Желев, а в състава и влизат представители на РЗИ, РЗОК, Районните колегии на Български лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и представители на всички общини в областта. При определяне на общия брой легла за болнично лечение е работени по Методиката на здравното министерство, посочи д-р Пепа Калоянова, директор на Регионална здравна инспекция.

Необходимият общ брой легла за болнична помощ за областта е 1183, при налични към момента 816. Недостигът е 367 легла. Необходимите легла за активно лечение, в т.ч интензивно са 781 при налични 569, недостигът е 212. При леглата за дългосрочни грижи, психиатрични, физиотерапия и рехабилитация недостигът е 155 легла. Становището на Областната комисия по отношение на психиатричните легла е да бъдат 182, от които 162 легла на ДПБ с. Царев брод с междуобластни функции и 20 легла в МБАЛ- Велики Преслав. Предложението за общопрактикуващи лекари е 115, при работещи 94, като недостигът е от 21.В Областната здравна карта са заложени 175 лекари по дентална медицина, при работещи 128, недостигът е 47. Недостиг има и на 226 медицински специалисти по здравни грижи.

Американският министър на здравеопазването подаде оставка

Американският министър на здравеопазването и обществените услуги Томас Прайс напусна днес американската администрация, след изригналия ...

"През последните години тенденцията на намаляване на броя на лекарите, на стоматолозите, и специалистите по здравни грижи се запазва. Съществен е процентът на лекарите и медицинските специалисти, които са в пенсионна възраст или ще се пенсионират в близките години", заяви д-р Калоянова. Тя посочи, че е малко вероятно да има приток на млади специалисти поради по- малкия прием в Медицинските университети, намаляващия интерес към професията поради ниско заплащане, миграцията към по-големите градове и емиграцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен