X
 
 

Нови огнища на африканска чума в Шуменско

2437 0
Нови огнища на африканска чума в Шуменско
Снимка: iStock/Guliver
Африканската чума по свинете е достигнала почти 90% от областите в България. Единствено на територията на Стара Загора, Хасково и Ямбол няма регистрирани огнища на заразата.

Въпреки очакванията разпространението на африканската чума да намалее с идването на зимата – в Шуменско бяха регистрирани нови две огнища, предаде БГНЕС.

Случаите на африканска чума при свинете са регистрирани в горско стопанство „Преслав“ и в землището на върбишкото село Сушина.

Свинското в Дупница стигна 15 лв. заради чумата

Драстично високи са цените на свинското месо на пазара в Дупница, заради африканската чума по свинете, коментират фермери, цитирани от ...

В района на село Сушина ловна дружинка е отстреляла диви прасета, две от които дават положителен резултат за АЧС. Другото огнище е в района на Държавния ловно-стопански район "Патлейна" - там при проведен лов има отстреляни диви прасета, едното от които дава положителна проба за АЧС, съобщи инж. Емил Гелов, директор РДГ-Шумен.

От регионалната дирекция по горите в Шумен е издадена заповедта, с която се ограничава достъпът до горски територии около огнищата за срок от 30 дни.

И двете огнища са далеч от всякакви пътища, по които се движат транспортни средства или туристи. Там се извършва само горскостопанска, дърводобивна и ловно-стопанска дейност, поясни Гелов.

Случаи на африканска чума при свинете бяха установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир преди месец. Преди това мъртви диви прасета отново бяха открити във Върбишко.

Actualno.com

Етикети: