Шуменско село търси име на площада си чрез допитване

8598
Шуменско село търси име на площада си чрез допитване

Любопитна инициатива са подели в поповското село Садина. От кметството обявиха, че се приемат предложения за име на площада в центъра на селото, съобщава Дарик нюз. От кмета на Садина Хриска Тодорова научихме, че всеки, който се чувства свързан със Садина по някакъв начин може да даде своето предложение, но то трябва да бъде обосновано.

Садина е едно от големите села в община Попово, съхранило през вековете българщината, своя капански дух, бита и културата. Днес има 937 жители, изцяло с капански произход.

35 милиона лева са получили земеделците в Шуменско

3900 земеделски производители от област Шумен са получили средства по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) на Държавен фонд „...

Идеята за именуването на площада в селото дошла от кмета Хриска Тодорова. От своя страна тя е сформирала инициативен комитет, който да събира предложенията. След уговорения срок Обществения комитет при кметството ще разгледа постъпилите предложения и ще бъде избрано най-подходящото име на селския площад. След това то ще бъде предоставено за одобрение и по време на заседание на Общинския съвет в Попово.

Към момента в Садина тече ремонт на площада, за който се търси име. По проект за 63 000 лв., с европейски пари той ще бъде препокрит с нови плочки, ще бъдат изградени два фонтана в страни от Мемориала на загиналите във войните 208 садинчани и ще бъдат монтирани осветителни тела.

Тодорова призовава всички капанци, излезли от Садина, да се включат в инициативата и да направят своите предложения за име на площада.

Това те могат да сторят в срок до 30 юни, като изпратят своето писмено предложение в кметството на селото или пък го напишат на интернет-страницата на кметството в социалната мрежа Фейсбук. Вече има направени предложения мегданът да се нарече „Раклум", както е било старото име на Садина от времето на Второто българско царство или пък да се кръсти на ген. Иван Маринов - военен, лекар и професор по медицина; герой на Народна република България. Има и други имена като „Съединение" и „Памет" например, които се носят като възможни избори. Според Тодорова, на сбора на селото, който е на 29 август, има реална възможност жителите на Садина да се съберат на обновения и именуван площад.

Населението на община Шумен се е стопило с 522 души за година

За една година населението на община Шумен е намаляло с 522 души. Това представлява спад с 0,6%, при средно за страната 0,5%. Към 1 ян...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен