Твърдение: Не висока скорост, а жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино

3211
Твърдение: Не висока скорост, а жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино
Снимка: МВР

Не високата скорост, а незаключената стрелка на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино. Това беше казано по време на нарочна пресконференция, на която собствениците на фирмата "Булмаркет ДМ" ЕООД, чиято цистерна дерайлира на гарата в селото, изнесоха нови факти от техническите експертизи на чуждестранни вещи лица, предаде репортер на Actualno.com

Според представителите на фирмата, повреда на релсовия път е причинила трагедията, при която загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

Новото разследване е установило, че основната причина за инцидента от декември 2016 година, свързана с високата скорост, е "важно, но недостатъчно обстоятелство". По безспорен начин екип от вещи лица установява, че повреда в стрелката, която разделя коловозите, е истинската причина за трагедията, казват от "Булмаркет".

"Изчисленията показват, че дори влакът да се е движил с по-висока скорост от разрешената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне, ако скоростта надвиши 111,5 км/ч., което не съответства на данните от разследването. Следователно причината за катастрофата е една от стрелките на коловозите на гарата в Хитрино, която най-вероятно не е била заключена", коментират още от "Булмаркет" и като доказателство към това привеждат няколко факта от международната експертиза.

Висока скорост или повреда на стрелка?

Става ясно, че локомотивите на първите пет вагона на композицията минават през конкретната стрелка "без проблем". Те са спрели и безпрепятствено на гарата в Хитрино, независимо, че били управлявани според разследването от "висока скорост". Проблем възниква при преминаването на шести вагон, чиито колела тръгват едновременно по двата коловоза. Според вещите лица дерайлирането е било неизбежно, тъй като стрелката, разделяща двата коловоза, е позволила първите колела на вагона да тръгнат по единия коловоз, а вторите колела - по другия коловоз. В резултат на това се къса връзката между шести и седми вагон и влакът дерайлира. Според "Булмаркет" за същото свидетелстват и кадрите, направени с дрон, от дните след катастрофата. Те показват, че цистерните са се обърнали от двете страни на коловозите.

На база заключенията на експертите от международния одит се установява, че ако е ставало дума за висока скорост, то е трябвало всички вагони да са от външната страна на завиващия коловоз, както и да дерайлират двата локомотива и първите пет вагона. "Невъзможно е без въздействие на стрелките един вагон да се движи по два коловоза едновременно", уточняват експертите.

Каква е причината за взрива?

Според направените измервания и различни изчисления, пробитата цистерна не е отговаряла на Конвенцията за международни железопътни превози (COTIF) и Правилника за международни превози на опасни товари (RID). Конструкцията на този тип цистерни е с полусферични дъна, които се оценяват като опасни поради поради своята крехкост, и през 80-те години на миналия век са забранени за производство. За експлоатираните към момента на забраната вагони от този тип са дадени предписания за монтиране на допълнителни защитни елементи, които да гарантират тяхната безопасност до изтичане на експлоатационния им живот.

Машинистите от "Хитрино" не се признаха за виновни

Машинистите от Хитрино не се признаха за виновни. Шуменският окръжен съд даде ход по същество на делото за влаковата катастрофа, която ...

Според експертите след изтичане на пропилена от цистерната, дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са предизвикали волтови дъги, които с голяма степен на вероятност са довели до взрива.

Кои са международните експерти?

От фирмата-собственик уточниха, че в тяхното разследване са участвали експерти от Института по железопътна техника (Institut fur Bahntechnik GmbH) в Берлин и Лука Пъиш, експерт по железопътна техника към Министерството на правосъдието в Румъния. Новите експертизи и доклади на чуждестранните експерти вече са приети от съда, което на практика им дава статут на доказателство.

Делото "Хитрино" пред Темида

От "Булмаркет" отбелязват, че според прокуратурата виновни за трагедията са само машинистите на влака. "Още в първото заседание по делото адвокатите им заявиха, че по време на разследването се е работило само в тази посока и разследващите са игнорирали всички други версии и доказателства, които сочат, че може да имат вина и служителите на гара Хитрино. Игнорирана беше и телеграмата от 6 декември 2016 година, която пък показва, че релсовият път край Хитрино има нужда от спешен ремонт, който не е извършен до деня на катастрофата, тъй като ремонтната машина също се е повредила", уточняват от фирмата.

Делото "Хитрино" се гледа по съкратена процедура

Шуменският окръжен съд заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за взрива на влаковата композиция в Хитрино преди повече от...

От там представят и любопитна подробност: Комисията за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт в Министерството на транспорта, както и вещите лица по наказателното дело, които изготвят и защитават експертизата, че причината за катастрофата е високата скорост, са както тясно свързани както помежду си, така и със стопанина на железопътната инфраструктура.

Предисторията

Рано сутринта на 10 декември 2016 г. товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлират, а една цистерна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото.

В резултат на инцидента загиват 7 души, 29 са ранените. 

Неразрешена маневра е причина за дерайлирането на цистерната с газ

Неразрешена маневра е причина за излизането на цистерна с газ от коловоза на гара Бяла. Припомняме, че тази сутрин в 09.25 ч., в гара ...

Делото за катастрофата в Хитрино се води срещу двамата машинисти на влаковата композиция. Те са обвинени, че са нарушили редица правила за движение и са навлезли в гарата в Хитрино със 78 км/ч, вместо с разрешените 40 км/ч, след като е трябвало да имат готовност и да спрат влаковата композиция.

След година и три месеца проточване, съдът започна предварителното изслушване на страните, а пострадалите поискаха справедливост.

Обвиняемите машинисти Димитър Михнев, Радослав Петков и защитниците им пожелаха делото да се гледа по съкратена процедура, която предвижда в зала да бъдат разпитани само част от свидетелите и вещите лица.

Ако бъдат признати за виновни, двамата машинисти могат да получат присъда от 5 до 20 години затвор.

От "Булмаркет" заявиха пред журналистите, че тяхната голяма цел е фактите да станат ясни на българското общество, като по този начин се опитват да накарат администрацията, която поддържа релсовите пътища, да ги направи безопасни за ползвателите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШУМЕН:

Опасно селфи: Свалиха две момичета от товарен кран в Шумен

Мъж и жена теглиха пари от изгубена дебитна карта, но ги хванаха

Наложило се една от раните да бъде шита: Жена осъди община за ухапване от котки

За първоначална вноска за кола: Измамиха мъж от Шумен с над 4 000 лв.

Син преби с юмруци 75-годишната си майка в Шумен

Задържаха мъж за отглеждане на канабис в Шумен

Безплатен абонамент за отличниците: Регионалната библиотека в Шумен ги награждава

Бързал за училище: Заловиха 16-годишен зад волана

Шофьор прегази паднала пешеходка, с опасност за живота е

Остава бедственото положение в шест общини в Шуменско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен