Международни студенти ще проучват крепостта "Туида" в Сливен

26345
Международни студенти ще проучват крепостта "Туида" в Сливен
Снимка: ЕКСА

Студенти от България, Молдова и Украйна ще проучват античната крепост „Туида” в Сливен. Археологическото лято на късноантичната и средновековна крепост започва. Това каза за "Фокус" директорът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков.

Научен ръководител на студентската практика е проф. Борис Борисов, заместник-декан на Историческия факултет на ВТУ „Кирил и Методий”. В експедицията са включени общо 30 студенти и преподаватели от ВТУ „Кирил и Методий”, Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницкий” и Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак”. Чуждестранните студенти ще работят 15 дни, а практиката на българските изследователи ще продължи до средата на август.

68 души са дарили безвъзмездно кръв в Сливен през 2013 година

Общо 68 души са дарили безвъзмездно кръв в Сливен задеветмесечието на 2013 година, съобщиха за БТА от Кръвния център в Сливен. Общият б...

И тази година са осигурени пари за проучвания на историческото минало на региона, като за студентската практика през това лято се осигуряват 35 000 лева. Освен археологически разкопки на крепостта „Туида”, студентите ще направят и етнографско проучване в селата Гавраилово, Чинтулово, Горно Александрово, Тополчане и други селища с голямо преселение на българи към Русия в началото на 19 век.

Целта на този проект е налагането на Сливен като регионален академичен център за студентски практики по история и етнография за български и чуждестранни университети, каза Сираков. Едновременно с това се цели да се приобщят студенти от българските общности от Бессарабия и Таврия, чийто корени са от нашия край. Договор с Мелитополското висше учебно заведение е сключен през 2013 година, а с Тараклийския университет в началото на месец май тази година.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com