Министър Пулев се похвали с осигурени 14 млрд. лв. от ЕС и оцени проектите в област Сливен

1189
Министър Пулев се похвали с осигурени 14 млрд. лв. от ЕС и оцени проектите в област Сливен
Снимка: Министерство на иновациите

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев посети Сливен, където участваше в мобилна приемна с областния управител. На нея присъстваха още представители на местния бизнес и местната власт, пред които Пулев заяви, че само от тази област са подадени 37 проекта за над 11 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Министърът се похвали, че служебният кабинет е осигурил европейски средства през новия програмен период в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми.

Министър Пулев заговори за увеличаване на вноската ни в Европейската космическа агенция

България има над 50 години опит в космическите технологии и капацитет за развитието им. Това заяви министърът на иновациите и растежа А...

Пулев каза още, че парите по ПВУ са за всички български малки и средни компании, а не "за една клика от обичайните заподозрени фирми". По линия на ведомството му само по ПВУ до края на годината към предприятията ще тръгнат 600 млн. лв. по четири процедури. Две от тях са вече отворени – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност".

Вече е обявена за обществено обсъждане процедура за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв., а четвъртата - за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв., ще бъде обявена съвсем скоро, каза Пулев. До края на годината Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще обяви и фирмите, които ще получат финансиране по първата отворена процедура за „Технологична модернизация“ от ПВУ.

Пулев посочи още, че по линия на структурните фондове през МИР ще бъдат осигурени 5 млрд. лв. за бизнеса. „Вече е одобрена в рекордно кратки срокове новата програма Конкурентоспособност 2021-2027 (ПКИП) с общ бюджет от близо 3 млрд. лв. МИР изпрати за одобрение в Брюксел и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация с бюджет от 2,14 млрд. лв., като очакваме и нейното одобрение в близките дни“, каза министърът.

Началникът на кабинета му Красимир Якимов заяви, че в област Сливен общият брой на сключени договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за периода 2014-2020 г. е 92 за над 36 млн. лв., като 71 от тях са приключили. Основните подкрепени сектори са „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“, „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“ и „Производство на мебели“.

Министър Пулев: Над 35 хил. фирми са подкрепени с над 3 млрд. лв. заради кризите

В рамките на изтичащата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020г. (ОПИК) за COVID-мерки за ...

По думите му - по процедурата за „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средните предприятия са сключени 21 договора за близо 2 млн. лв. с фирми от областта, а по мярката за преодоляване на последствията от COVID-19 - 511 договора на обща стойност над 11 млн. лв.

Якимов съобщи, че по данни на Българската банка за развитие (ББР), в областта са подкрепени 66 предприятия за над 12 млн. лв. През Българската агенция да инвестиции в област Сливен са сертифицирани 4 проекта за 411 млн.лв. , които ще разкрият 255 работни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com