Община Сливен е сред номинираните за годишните награди на БАИТ

3354
Община Сливен е сред номинираните за годишните награди на БАИТ
Снимка: Actualno.com, Мариана Иванова

Община Сливен е сред номинираните в годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), съобщи пред медиите кметът Стефан Радев.

По думите му номинацията на Сливен е заради ГИС – уникалната за страната географска информационна система, разработена от служителите на Общината.

Данните в ГИС представят реални обекти – землища, населени места, релеф, инженерна инфраструктура, хидрография, имоти, сгради и др., представени в цифров вид. Системата осигурява публичен достъп на всеки потребител до актуална, достоверна и комплексна информация.

Географската информационна система обхваща територията на цялата община, като обединява наличните данни за кадастър, специализирана кадастрална информация и устройствени планове. Приложени са различни тематични карти – по вид територия, по собственост и по начин на трайно ползване. Всеки имот може да бъде индивидуализиран по кадастрален номер или адрес.

Бърза справка в интернет показа, че подобни многофункционални географски информационни системи работят в доста общини в страната – както в големи, като София, Габрово и Шумен, например, така и в по-малки като Асеновград, Гоце Делчев, Лясковец и др. Такива интегрирани информационни системи работят и в съседните на Сливен общини като Ямбол и Бургас. През годините някои общини вече са получава приза на БАИТ именно за ГИС.

Конкурсът „Наградите на БАИТ“ присъжда награди в 11 категории: „Образователна награда”, „Младежка награда”, „Журналистически принос”, „Държавна администрация”, „Общинска администрация”, „StartUp Компания”, „Успешен български ИКТ продукт”, „Значителен корпоративен ИКТ проект”, „Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения”, „Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света” и Награда за специален принос.

Тазгодишните номинации в категорията „Общинска администрация” са доста разнопосочни и съдържат интересни идеи за използване на IT технологиите за подобряване на обслужването и развитие на бизнеса и туризма в българските общини.

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е най-голямата, най-представителна и влиятелна браншова организация в сферата на информационните и комуникационни технологии в България. Създадена е през 1995 г. Асоциацията обхваща фирми от всички сектори на информационните и комуникационните технологии - хардуер, софтуер, системна интеграция, мрежи, телекомуникации, доставчици на интернет услуги и др.

Церемонията по награждаване на победителите ще се проведе на 27 февруари под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com