133 години от създаването на МВР

5619
133 години от създаването на МВР

Днес служителите на МВР отбелязват своя празник. Тази година се навършват 133 години от създаването на МВР, съобщиха от ведомството.

Тържествената церемония ще започне в 10.00 часа пред Паметника на Незнайния войн с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на служителите на МВР, загинали при изпълнение на служебния дълг.

Празникът ще продължи с награждаване на служители на вътрешното министерство, постигнали високи професионални резултати. То ще се състои в 11.00 часа във фоайето на ведомството.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./. С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов.

Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

7 са задържаните при операция "Цигараджии"

Операция под наблюдението на Специализирана прокуратура е проведена днес от служители на ГДБОП на територията на София и Варна. Целта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество