24-та българска антарктическа експедиция заминава за Аржентина

5713
24-та българска антарктическа експедиция заминава за Аржентина

Група от 24-та българска антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев, заминава тази вечер за Аржентина. Двама геолози от Софийския университет ще работят на полуостров Байърс, на остров Ливингстън.

Експедицията ще търси вкаменелости от динозаври от периода на юра и креда и ще картографира до март 2016 година остров Ливингстън на Антарктида, където е българската полярна база, съобщи БНР.

Втората група учени отпътува за Антарктида

За остров Ливингстън замина втората група от 24-та Българска антарктическа експедиция. В групата са включени четирима геодезисти в изп...

Заминаваме 8 души до най-южния град на света, град Ушуая, където очакваме испанският кораб "Есперидес“, който ще остави група от българските антарктици. Десетина дена преди мен замина един много силен картографски-геодезичен екип, чиято основна цел е да направи карта на малко проучени части. На остров Ливингстън бяха заснети доста неизследвани територии, така че резултатите, които ще се получат, ще бъдат за мен принос в картографията на Антарктида, разказва проф. Христо Пимпирев.

Полярните региони, най-вече Антарктида са най-чувствителни на климатичните промени, посочва още проф. Пимпирев, а данните сочат, че Западна Антарктида се затопля, ледниците се топят, нивото на световния океан се повишава.

Завършеният наскоро православен параклис "Св. Йоан Рилски" ще бъде официално открит на Богоявление, съобщават от Българската полярна база "Св. Климент Охридски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com