32% от бежанците у нас искат да се завърнат в родината си

18590
32% от бежанците у нас искат да се завърнат в родината си
Снимка: БГНЕС

32% от анкетираните бежанци имат намерение да се завърнат след приключване на конфликта в държавата им. Това показва изследване за трайната интеграция сред хора, получили статут на бежанец и/или хуманитарен статут, предаде БГНЕС.

44% отговарят на този въпрос с "не" или "по-скоро не", а 22% не могат да преценят.

Изследването е направено по проекта "Да продължим заедно" и цели да се анализира възможността за трайна интеграция на бежанци. Анкетите са проведени от средата на февруари. Участват 80 души, като основната част от изследването е правено през месец март. Бежанците са с народност Сирия, Афганистан, Иран, Ирак и Палестина и е проведено в София. 82% от тях са мъже. 32% от бежанците са с основно или по-ниско образование. 60% дошли със семействата си.

60% от анкетираните казват, че нямат приятели в България. Това, според Елена Клисарска – Фондация "ВИ АРТ" е показателно и от този факт може да се допусне, че по-голяма част от тях водят сравнително изолиран начин на живот. На 60% им харесва нашата храна, на 24% не са удовлетворени. 72% не говорят или по-скоро не говорят български, но 24% го владеят. 74% обаче желаят и да го изучават, а 12% не. 52% от анкетираните смятат, че не познават или по-скоро не познават своите права, 36% отговарят положително на въпроса.

Като основна своя необходимост 32% от тях са посочили получаването на сигурност и закрила. Статут търсят 24%, а 22% са посочи като основна своя потребност финансова обезпеченост и необходимост от работа. 40% от анкетираните смятат, че няма да намерят работа с посочената професия у нас, докато 20% дават положителен отговор. 42% смятат, че в друга европейска държава по-лесно ще си намерят работа. 38% са отговорили положително на въпроса дали се чувстват добре в България. Докато за 29% не се чувстват или по-скоро не се чувстват добре у нас поради различни причини – липса на работа, сигурни, удовлетворяващи ги доходи, жилище. За 42% от тях начинът им на живот у нас е – добър, стабилен, приемлив, нормален. 10% го определят като средно положение, за 22% е труден, лош и по – скоро зле.

В края на миналата година около 80% от хората в центровете са казвали, че използват България като транзитна страна, каза Васил Върбанов зам.-председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той обясни, че от преди един месец условията в центровете и специално новите центрове са се променили коренно и 70% от бежанците не са очаквали такива добри условия. "Сега условията са като в хотели", заяви зам.-председател на ДАБ. По неговите данни бежанците са намалели и сега 2267 бежанци има в центровете в София, а 1267 са бежанците със статут, каза Върбанов.

За храната, той каза, че са направили всичко възможно да привлекат арабски готвачи, които да работят заедно с нашите. Стандартът е 2100 калории, но им се осигурява над 2300 калории.

Според изследването основни пречки пред интеграцията са: липсата на информираност и негативната нагласа към бежанците в приемащата общност, недостатъчната подкрепа от страна на институциите след получаване на закрила – липса на координация и система между институциите за подпомагане на процесите на интеграция и последващо развитие. Освен това липсват конкретни канали за комуникация и представителство.

Васил Върбанов каза, че има вече изготвена националната програма, която се очаква да бъде обсъдена в МС. Той призна, че процентът на изучаващите български език е много малък, но се надява да се увеличи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com