БХК: ВСС показа, че е маша на правителството

5634
БХК: ВСС показа, че е маша на правителството

Членовете на ВСС незабавно да подадат оставките си и да бъде нормативно реформиран модела на този сринал се орган. Това пише във възобновеното искане на Българския хелзинкски комитет за незабавна оставка на кадровия орган, озаглавено „ВСС – оставка и ремонт!”

Миналата година над 1000 граждани се включиха в онлайн кампанията на БХК, „Сбогом, ВСС”, с директно подадени искания до съвета да се саморазпусне. Тогава ВСС, с типичното си дебелоочие, отказа да поеме отговорността си и да напусне, припомнят от комитета.

Плевнелиев не се трогна от Цветанов

Запознат съм с коментарите на вътрешния министър Цветан Цветанов по случая „Тодорова”, но това не променя моята позиция. ...

Днес, една година по-късно, безчинствата на този орган без връзка с реалността и базисната нравственост – скандалните назначения на председатели на съдилища, близки до вицепремиера Цветанов, за да е под контрол правораздаването, между много други - не само продължават, но ескалираха в невиждана пряка агресия срещу независимостта на съда и така срещу гражданството ни – с опита за обезглавяване на реформаторската общност вътре в съдебната система, докато тя прави избори за новия ВСС.

Според БХК с решението си да уволни председателката на Съюза на съдиите ВСС нагледно показа, че е маша на правителството, което на цената на всичко пази статуквото. С обявената готовност да преразгледа решението си за уволнението, след като премиерът Борисов го критикува, ВСС за пореден път доказа, че е кукла на конци на управляващите. Преди това Пламен Стоилов от ВСС заяви, че ВСС нямало да се поддаде на „натиска” на съдиите, правозащитниците и гражданите да преразгледа уволнението. Демонстрацията на това, който е господар на ВСС, не би могла да бъде по-явна, категорични са от комитета.   

По думите им след първия в българската история публичен съдийски протест е време цялото активно общество да се включи в искането за оставка на ВСС. Потребността да се освободим от този болестотворен орган и неговия вътрешно нездрав институционален модел е епохална, подчертават от БХК.

Редактор: Георги Иванов

Велчев: Не знаем истинската натовареност на съдиите

Не знаем каква е истинската картина на огромната натовареност в съдебната власт. Това заяви главният прокурор Борис Велчев, цитиран ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com