Благоевград пред воден режим

5449
Благоевград пред воден режим

Продължителната суша може да докара Благоевград до воден режим. От града се молят за дъжд, в противен случай остават на сухо, предаде БЛИЦ.
В момента водата е кът в крайните градски квартали и по високите етажи на блоковете. Там живителната течност капе до обяд, а после чешмите пресъхват. Хората в тези райони са принудени да пълнят легени и бидони, за да имат вода за миене, съобщава “Стандарт”. Проблемът е, че заради дългата суша река Бистрица на практика е пресъхнала и резервоарите са празни. На пълни обороти работят помпите на река Струма, но положението е критично.

Освен това е имало няколко сериозни повреди на основни водопроводи, съобщиха от ВиК в града. Повредите са отстранени, но системата се пълни бавно и трудно и затова се получават тези аномалии с водоснабдяването, заяви Божидар Спасов от дружеството. От там очакват системата да се напълни и да има вода в целия град.

Вече 12 села са на воден режим от няколко месеца. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов, обаче, обвини ВиК дружеството в неадекватност. Според него, не може да продължава да се управлява без стратегия и без инвестиционна програма. Той недоумява как специалистите на дружеството не са предвидили такъв кризисен вариант.

По отношение на повредите Камбитов каза, че всички неудобства, причинени на благоевградчани от разбита пътна настилка, е заради ВиК и „Рила газ”. На работна среща днес кметът е свикал представители на „Биострой”, ВиК, областната администрация да се предприемат мерки за излизане от критичната ситуация.

Отправено е искане до началник щаба на армията за водоноски за питейна вода, които да имат готовност да се изпратят в кварталите, където ситуацията е критична. Ще бъдат обявени пунктове, в които хората да могат да си наливат вода. В Рилци и Бело поле, където от три дни също са без вода са изпратени цистерни на “Биострой”, за да се помогне на хората.

Редактор: Яна Баярова

Потоп заля Благоевград

Над Благоевград се изля проливен дъжд, който буквално наводни града.Хиляди литри вода текат към жк "Струмско". Булевард "П.К. Яворов", ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com