Божидар Димитров: 3-те дати, като че Македония е държава само от 1991 г.!

7237
Божидар Димитров: 3-те дати, като че Македония е държава само от 1991 г.!

От много отдавна съм готов да предложа списък с дати, които да честваме съвместно с Македония. Тъй като този проблем не се поставя за първи път, не за първи път правя такъв списък. Това каза пред “Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

„Като гледа човек списъка с 3 дати, предложен от македонския президент Георге Иванов за съвместни чествания с България, човек ще помисли, че Македония е държава само от 1991 година, а всички знаем, че това не е така. Македонската държава има поне 2500-годишна история. Мисля така, защото трите дати, които е предложил, всъщност отбелязват събития, случили се след 1991 година – дата на признаването, дата на установяване на дипломатически отношения, Ден на Европа. Човек ще си помисли още, че хората, живеещи в Повардарието, и хората, живеещи в днешна България, са били разделени от китайска стена, висока 100 метра, по Осоговската и Малешевската планина, та нищо общо не ни се е случило през тези 14 века история, през които българите са били на Балканския полуостров”, коментира Божидар Димитров.

Скопие е съгласно да празнуваме заедно 3 дати

Запитването, изпратено от българския държавен глава Росен Плевнелиев към неговия македонски колега за празнуването на съвместни празни...

Според него можем да започнем със съвместно честване на делото на братята Кирил и Методий.

„Както и да го гледа човек, и двата народа пишем на тази азбука. Дай боже да пишем така до края на дните си. Други общи събития в историята ни са т. нар. Българска епопея срещу Василий II Македонец (каквато е официалната му титла, а не Българоубиец). Заедно сме се сражавали с хората от Охридско, Северна и Южна България, и сме изумили тогавашния свят със своята храброст срещу превъзхождащия ни завоевател.

Мисля, че бихме могли да уредим съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание. Въстание на поробените християни от Черно море до Адриатическо море.

Можем заедно да честваме и 18 април 1941 година. Тогава по покана на т.нар. акционни комитети, които са основани във всяко едно селище на Вардарска Македония, наричана Вардарска бановина от сръбските завоеватели, Българската армия навлиза в Македония и установява нова администрация”, каза още Божидар Димитров.

В Сърбия: България е против Македония в ЕС

Сръбските медии днес отделят внимание на посещението на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле в София. „България усложнява пъ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com