Борисов: 2016 г. е най-силната за туризма ни

934
Борисов: 2016 г. е най-силната за туризма ни
Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов се срещна с Генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) д-р Талеб Рифай и с принцесата на Йордания Дана Фирас, която е президент на Петренския национален тръст – най-старата йорданска неправителствена организация за опазване и защита на културното наследство.

Двамата са в България за участие в Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм, чийто домакин е София, съобщиха от правителствената пресслужба.

„2016 г. е най-силната за туризма в страната ни и в голяма степен това се дължи на факта, че правителството определи сектора като национален приоритет”, посочи по време на срещата Борисов.

Той отбеляза, че като държава с хилядолетна история и наследство от древни цивилизации, в България са направени уникални археологически открития и са регистрирани голям брой исторически паметници, седем от които са в Списъка на ЮНЕСКО на световното материално културно наследство.

Министър-председателят изтъкна усилията, положени през последните години в България за реставрацията и съхраняването на редица обекти, което създава нови възможности за развитие на културния туризъм на местно, регионално и национално ниво и го превръща във фактор на икономическия живот.

Според Борисов Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в София е изключителна възможност публичният и частният туристически сектор да представят и споделят мнения, опит и добри практики в разработването на стратегии, които насърчат нови форми на туризъм и да улеснят междукултурния диалог в света.

"Нормално е да се съберем в една страна, която е дом на много древни цивилизации. България е буквално в сърцето на античния свят – на кръстопътя между Изтока и Запада", заяви генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай.

Ангелкова: Увеличихме с 4,2 млн. лв. разходния таван, за да имаме пари за туристическа реклама

С 4,2 млн. лв. увеличихме разходния таван за тази година за Министерството на туризма. Това каза пред журналисти в Министерски съвет ми...

„България носи следите на много народи, които са я населявали и са били около нея и затова мисля, че е изключително подходяща за тази среща. Тракийската култура и цивилизация, която е много българска, е съществувала едновременно с гръцката, римската цивилизация, Египет, дори Месопотамия, Сирия и е достигнала чак до Индия и Китай. Така че България е в центъра на много исторически събития“, обясни Рифай, цитиран от Фокус.

По думите му министърът в оставка Николина Ангелкова има особено голямо желание да организира такова събитие тук в София. „Бяхме на среща с министър-председателя и чухме от него точно това. Разбрахме колко добре българското управление си дава сметка за това, че се намира в центъра на множество цивилизации“, посочи той.

Според него всяка страна в света има това, което се нарича „потенциал“. „България има много голям потенциал, история, култура, кухня, природа, планини, езера, равнини, море, но най-важното обаче в момента за страната е политическата воля туризмът да се превърне в опора на българската икономика. Въпросът не е какво имаш, въпросът е какво правиш с това, което имаш. В момента в България има политическа воля за това да бъдат оценени огромните й преимущества по отношение на туризма, който да стане приоритет“, коментира Рифай и уточни, че точно затова настоящият момент е много подходящ.

„Ако бяхте присъствали на срещата с премиера днес, щяхте да забележите, че той говори като истински туристически промоутър. За мен това е най-важното преимущество на България. Няма много световни лидери, които да говорят по този начин“, каза още Талеб Рифай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Отиде си знаково лице на БНТ

Година по-късно: Върнаха книжката на шофьор, отнета заради фалшив положителен тест за дрога

Оперната прима Соня Йончева създава нова медия за култура в България

Избраха Райчо Райчев за "Мъж на годината" 2023

Само 22 плажа по Черноморието са отличени със син флаг за сезон 2024

На прага на избори 2 в 1: Как ще гласуваме на 9 юни?

Жълт код за валежи в Западна България

Прогноза за времето - 15 май 2024 г. (сряда)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com