Борисов спасител и по телефона

5609
Борисов спасител и по телефона
Премиерът задочно успокои металурзите в Кърджали

Премиерът Бойко Борисов днес е позвънил на областния управител в Кърджали Иванка Таушанова и й поръчал да отиде при протестиращите металурзи, за да им каже, че не ги е забравил и прави всичко по силите си да им помогне.

"Министър-председателят ми се обади и без много подробности ми подчерта, че непременно трябва да успокоя хората в Оловно-цинковия комбинат. Той ме информира, че снощи до късно е участвал в преговорите с трите големи банки - кредитори и че вече има напредък, заяви Таушанова.

Кърджали на крак и след Бойко, готвят се за нови блокади

Въпреки посещението на премиера Бойко Борисов, което трябваше да реши проблемите на работниците в ОЦК-Кърджали, напрежението сред метал...

"Преговорите продължават, има напредък, снощи до късно заедно с министър Делян Добрев настояхме по-бързо да се определи новият мениджърски екип, който да поеме управлението на предприятието. Говорихме много и за финализирането на сделката за "Горубсо Мадан". Кажете на хората в Кърджали, че не са изоставени, напротив, лично съм притеснен за това", подчертал Борисов по телефона. Когато обаче Таушанова пристигнала в завода, металурзите се били разотишли, за да гледат по телевизията пресконференцията на Валентин Захариев и изпълнителния директор Славея Стоянова. Десетки други се подредили на опашка пред Съдебната палата да внасят исковете си срещу работодателя заради отдавна неполучените си заплати. Всички работници са получили счетоводните извлечения за дължимите им заплати за 5-6 месеца назад и атакуват НОИ и Районния съд с комплект документи.

"Захариев" стана мръсна дума, хората кипват само при споменаването на името му. А и на пресконференцията той продължи да хвърля прах в очите и да лъже безогледно. Защо не дойде в Кърджали да повтори казаното в София?", питаха се негодуващи работници. Всички са единодушни, че мястото на работодатели като Захариев е в затвора, както и че единственият изход да си вземат отработените пари е чрез съда. Синдикалните лидери вече трудно овладяват намеренията за гражданско неподчинение, тъй като от 1 март металурзите протестират, но това не променя семейните им бюджети, нито пък заводът е възобновил производството. Ако и утре нямат пари по сметките си, от понеделник ситуацията ще стане неконтролируема, хората ще блокират кръговото движение в района на автогарата или други възлови кръстовища в града, страхуваме се от безредици, казаха председателите на заводските синдикати.

В същото време Валентин Захариев категорично отхвърли твърдението за умишлен фалит. "ОЦК без инвестиции е мъртво", заяви собственикът на Оловно-цинковия комбинат.

Захариев не можа да даде точна дата за изплащането на заплатите на работниците в ОЦК - Кърджали. Според информацията, дадена от Захариев, средствата за изплащане на дължимите суми на работниците ще дойдат от Първа инвестиционна банка. Ще се обърнем към наши купувачи, ако няма финансиране от банките, каза Захариев във връзка с плана за подновяване на дейността на завода. Ако купувачът предплати ще започнем работа още от следващия месец, продължи Захариев. Той подчерта също, че не става въпрос за неизплащане на заплати, а за закъсняло плащане. Вследствие на това ОЦК - Кърджали губи 55 работници.

Като основни причини за тежкото положение на ОЦК-Кърджали Валентин Захариев посочи затварянето на завода за преработване на олово през декември 2011, както и неполучаване на ОВОС. Захариев не отрече и вината на него и ръководния екип на ОЦК – Кърджали: " Допускали сме грешки в ОЦК, допускали сме грешки и в управлението на ГОРУБСО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com