Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този ясен знак издава висок холестерол при вървене

30 май 2024, 12:24 часа

Повишаване на нивата на холестерола може да доведе до лоша циркулация в долните крайници, което води до състояние, известно като интермитентно накуцване.

Накуцването като симптом на висок холестерол

Важността на навременната диагностика и контакт с лекар, за да разберете причината за тези симптоми, е изключително важна в случая. По-подробно за това говори руският изследовател и кардиолог д-р Филип Копилов. Експертът пояснява, че когато кръвен съсирек блокира лумена на съда, всичко надолу по течението на кръвта започва да умира.

Един от симптомите на това заболяване е болка, спазми и слабост в краката по време на физическа активност, включително ходене. Тези симптоми обаче обикновено изчезват с почивка.

Това е подправка №1 за сваляне на захарта и холестерола

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което играе важна роля в човешкото тяло. Той участва в образуването на клетъчните мембрани, синтеза на хормони и витамини. Въпреки това, излишъкът от холестерол може да доведе до образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Интермитентното накуцване е една от проявите на атеросклероза, заболяване, при което холестеролът се отлага по стените на артериите, което води до тяхното стесняване и влошаване на кръвоснабдяването на тъканите. В случай на долните крайници това може да се прояви като болка при ходене.

"Важно е да се отбележи, че подобни симптоми могат да бъдат свързани не само с високи нива на холестерол, но и с други заболявания. Ето защо, за точна диагноза и определяне на причината, трябва да се консултирате с лекар", казва специалистът.

Други симптоми на висок холестерол

"Холестеролът над нормата има външни признаци на проявление“, казва специалистът.

"Специфични неоплазми могат да показват наличието на проблеми в тялото: подкожни холестеролни отлагания —ксантелазми, изглеждат като плаки и се появяват главно в областта на клепачите и около очната ябълка, иксантоми, които се образуват в области на сухожилия по цялото тяло и приличат на кожни белези. В допълнение, човек с висок холестерол може да изпитатуберозни ксантоми - големи мастни израстъци - от 1 до 5 см. Имат тъмно жълт, понякога кафяв цвят. Те могат да се появят на пръстите, лактите, коленете, задните части“, казва кардиологът д-р Екатерина Лешченко.

"Също така показва излишък от холестеролсиво-бял ръб по ръбовете на роговицата на очите, този симптом се нарича "липоидна дъга". При метаболитни нарушения и хормонална регулация често възниква друго патологично състояние, което включва повишаване на нивата на холестерола в кръвта и има явни външни признаци —метаболитен синдром, при който се развива абдоминално затлъстяване, главно в областта на талията", допълва още специалистът.

Билката, която е най-добра при висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес